Translate

maanantai 22. elokuuta 2016

Talo 69 - maalausta ja ikkunoiden sovitusta

Tällaisessa talossa kannattaa kaikki osat pitää toisistaan erillään niin kauan kuin pintakäsittelytyöt on tekemättä. Käytännössä tämä on koko nukketalorakentamisen kamalin vaihe, sillä koko huusholli on täynnä irrallisia osia ja kuivuvat seinälevyt vaativat tilaa.
Kesäaikana asuntomme terassi on hyväksi avuksi, kun senälevyjen maalit on hyvä kuivattaa vaakasuorassa.
Seinälevyihin löytyi värisävy, joka vastaa talon ulkoasua 90-luvulla.
Ikkunat alkoivat muutaman korjauksen jälkeen vastaamaan talon ikkunoita. Tässä, kuten kovin monissa muissakin rintamamiestaloissa, ikkunat oli tehty tarpeiden mukaan ja ne olivat keskenään erilaisia eri huoneissa ja seinustoilla.
Ikkunaukkojen kokoa saattaa tässä vaiheessa joutua vielä hieman korjaamaan, sillä osa seinälaudoista on tullut hieman yli ikkuna-aukon reunuksen ja aukko saattaa muutenkin mitoiltaan hieman ahdistaa. Parhaat työkalut tässä työvaiheessa ovat puukko, pienet askartelusahat ja puuviila. Ikkkunakehykset ovat kuitenkin sen verran kapeita ettei aukkoja voi tehdä liian väljiksi.
Ulkopuitteiden sovituksen jälkeen voi kaikki puitteet liimata paikoilleen.
Vastaavasti jokaisen puitteen ympärille tehdään irtolaudoista puitteet ikkuna-aukon sisäpuolelle. Sisäpuitteet kannattaa liimata vasta mahdollisen tapetoinnin tai sisäseinämaalauksen jälkeen. Tässä talossa seinät jäävät valkoisiksi, mutta puitteet kannattaa irroitta jos seiniin tulee myöhemmin tapetointi.
Nyt voi jo alkaa sovitella seiniä lopullisesti paikoilleen. Samoilla työkaluilla kuin puitteetkin voi vielä joutua hieman korjaamaan seinäkappaleita, joista osan jo voi liimata paikoilleen. Tässä talossa kaikia seiniä ei voi liimata kiinni, koska taloa täytyy päästä myös kalustamaan. Siitä sitten jatkossa.

Ei kommentteja: