Translate

torstai 4. elokuuta 2016

Markkinat on ohi ja rintamamiestalo alkaa taas pikkuhiljaa edistyä

Forssan Wanhan ajan lelumarkkinat oli lämminhenkinen ja mukava tapahtuma, jossa pääsi tapaamaan tämän yllättävän laajan harrastajajoukon jäseniä.
Oma myyntipöytäni koostui lähinnä tulisijoista ja parista talosta, joista punainen mökki jo löysi uuden kodin. Toisen talon olen lahjoittanut Hämeenlinnan seniorien arpajaispalkinnoksi elomessuille 13. ja 14.08.2016, josta se päätyy myös uudelle haltijalleen.
Forssan lelumarkkinoilla riitti myytävää laidasta laitaan, toiden toistaan taidokkaampia käsitöitä sekä alan harrastajia koko päiväksi hyörimään myyntipöytien ympärille.
Minulle arki tarkoitti palaamista sirkkelin ja mitoituskuvien ääreen. Ikkkunoiden mitoitusta helpottaa, jos kohteesta on olemassa joku valokuva tai parhaassa tapauksessa piirustukset, joiden perusteella voi alkaa mitoittaa ikkunoita nukketalomittakaavaan. Tässä tapauksessa M1:16.
Melko nopeasti alkoi mittakuvien avulla syntyä mallin mukaisia ikkunapuitteita.
Alakerran ikkunat oli nopeasti kasattu. Puiteaihiot olin jo aiemmin maalannut valkoisiksi, joten valmiisiin ikkunapuitteisiin riittää paikkamaalaus ennen kiinnittämista.
Talon olemassaolivista pohjapiirustuksista selvisi, että yläkerran päädyissa olikin erilaiset ikkunat kummassakin päädyssä. Ikkunat tehtiin sodan jälkeen usein paikan päällä, koska valmisikkunateollisuus ei ollut Suomessa vielä kunnolla päässyt alkuun. Tästä syystä näissä rintamamiestaloissa sattettiin tehdä vaikka jokainen ikkuna yksilöllisesti. Tässä tapauksessa yläkertaan tuleva väliseinä aiheuttaa sen, että toisessa päädyssä on kolme erillistä ikkunaa yhden kolmiosaisen sijasta.
Saatuani mielestäni kaikki ikkunat valmiiksi, löysin vielä yhden valokuvan talosta, joka saattaa tarkoittaa pieniä muutoksia tekemiini kehyksiin. Tästä kuvasta selviää ainakin se, että kuistin päätyikkunat ovat kaksiosaisia. Sen sijaan mistään ei selviä millaiset ikkunat on talon takana. Kuvasta ei myöskään oikein näy ovatko alakerran ikkunan kaksi vai kolmiosaiset. Se selvinnee haastattelemalla talon entisiä asukkaita. Katsotaan kuinka äijän käy. Seuraavaksi sitten kuitenkin ovien kimppuun. Ikkuna- ja ovipuitteet kannattaa useimmiten tehdä valmiiksi ennen seinälevyjen aukotuksia. näin tulee ainakin oikeankokoiset aukot joka paikkaan, eikä seiniä tarvitse rakentaa useampaan kertaan.

2 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Ikkunoiden määrään/kokoon vaikutti myös se, jos yläkerrassa asui nuoremman sukupolven pikkuperhe.
Tsemppiä!

Jorma kirjoitti...

Olet oikeassa. Itsekin asuin vuoden päivät rntamamiestalossa anoppilassa. Se talo oli alunperin tehty kahta perhettä ajatellen. Monenlaiset syyt vaikuttivat näiden talojen yksityiskohtiin vaikka perusratkaisu oli aina lähes sama. Neliömäinen talo ja hormi lähes keskellä taloa.