Translate

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Hellat alkavat valmistua seuraavaa taloprojektia odotellessa.

Aloitin tekemällä muutaman perushellan valmiiksi. Kaikki hellat on tehty polystyreeni levystä, jota on suhteellisen helppo työstää vannesahalla ja terävillä puukoilla. Pölyä tulee kyllä suunnattomasti ja sähköisenä se kulkeutuu joka paikkaan, joten näitä on hyvä tehdä yhtämittaa paljon ja siivota sitten pölyn laskeuduttua.
Helloihin voi helposti tehdä samasta materiaalista huuvan, joka on ollut hyvin yleinen varuste vanhoissa puulämmitteisissä helloissa.
Nykyisin olen pyrkinyt sijoittamaan kynttilän käyttökytkimen hellojen taakse, jotta hellaa ei tarvitse valon sytyttämisen vuoksi kaataa. Ensimmäisissä helloissani pyrin aina sijoittamaan liekin pystyasentoon, muttä tällöin käyttökytkin jäi aina hellan alle.
Kytkimen ja kynttilan ollessa hellan takana on paristonvaihto ja valon kytkeminen ehkä hieman helpompaa.
Joissakin tapauksissa hellan yheyteen on haluttu vielä leivinuuni. Näissä tapauksissa olen sijoittanut uuniin erillisen tulen, joka toimii omalla kytkimellään.
Tässäkin tapauksessa kytkimet ovat hellan takana. Jos talon seinään liimaa kytkimen kohdalle esimerkiksi pienen napin saa uunien valon syttymään painamalla hellaa kevyesti talon seinää vasten. Edellytyksenä on tietenkin, että onnistuu löytämään kynttilöitä, jotka toimivat painonapilla. USeissa led kynttilöissä on liukukytkin, jolloin tällaisesta kynttilöiden sijoituiksesta ei ole niin paljon hyötyä.
Helloja valmistui nyt melkoinen kasa, jotka vien sitten kesällä Forssan lelumarkkinoille https://www.facebook.com/events/747733335357130/ Siihen mennessä teen vielä muutaman takan ja uusi taloprokjektikin ehtii jo käynnistyä. Tässä vaiheessa tyydyin tekemään vain suremman 1:12 mittakaavan helloja, sillä pinemmät ovat vielä työläämpiä valmistaa.

Ei kommentteja: