Translate

lauantai 26. syyskuuta 2015

Talon 62 runko nousi harjakorkeuteen

Tässä talossa kokosin kerrosten rungot ensimmäisenä, jotta saan talon pysymään pohjan osalta suorakulmaisena. Liimausten kuivuttua ei sitten enää tarvinnut muuta kuin liittää lattiarungot toisiinsa ja talo alkoi jo muistuttaa sitä, mikä siitä pitäisi tulla.

 Talon 62 runko koottuna kuivumassa

Edellisessä talossa olin koonnut ensuinnä päätykappaleet, jotka sitten yhdistin rimoilla toisiinsa. Nyt talo on sen verran suuremmpi että päätin pitää erityistä huolta pohjan suorakulmaisuudesta ja aloin koota sitä näin päin. 

Kiinnitin nyt päätyrimat pohjakappaleeseen ja lopuksi välipohjan rimoituksen näihin päätykappaleisiin. Lattiat olisi voinut tehdä levystä jolloin talo olisi jo tässa vaiheessa ollut aika valmiin näköinen. Kumpaankin kerrokseen tulee lattialaudoitus ja päätin hiemän keventää taloa tekemällä rungon rimoista. Lisäsin rungon keskelle pystytukirimat vielä etu ja takapuolelle, koska talo on suhteellisen pitkä, 60cm, enkä halua lattian painuvan keskeltä notkolle. Tällainen tuki kannattaa tehdä myös levyrakenteiseen taloon, sillä levykin alkaa aikaa myöten painua ellei sitä ole riittävästi tuettu. 
Pystytuet voi tietenkin korvata myös valiseinillä jotka kiinnittyvät sekä ylä- että alaosaan. Tällaisen tuennan ansiosta väliseinien ei tarvitse olla tukevia ja niitä voi aika vapaasti hahmotella kantavan talorungon sisällä.

Talon rungon kuivuessa tein taloon kattotuolit. Liitin rimat noin 40 asteen kulmassa toisiinsa puutapeilla. Talon leveyden ollessa 35 cm tulee kattotolin lappeiden olla 24 cm pitkiä. Päätyjen lisäksi lisäsin yhden kattotuolin myös keskelle, tukemaan pitkiä kattolevyjä.
Annoin liimausten kuivua siten, että kattotuolit olivat toisiinsa kiinnitettyinä, jotta kaikki ovat varmasti samassa kulmassa.

 Kattotuoli liitetään runkoon puutappiliitoksella


Lopuksi kattotuolin aisat sahataan päistään 40 astetta viistetyiksi ja liitetään runkoon. Rakennusvaiheessa kaikkien puutappien päät voi reilusti jättää näkyviin, sillä ne voi helposti sahata poikki liimauksen kuivuttua. Tämä helpottaa huomattavasti liitosreikien tekemistä, sillä niiden ei tarvitse olla millään tavoin määräsyvyisiä. Riittää kun tappi vain menee riittävän syvälle liitokseen.

Talon 62 runko valmiina, Lattioita voi jo sovitella paikoilleen.

Runko valmistui suhteellisen nopeasti. Nyt seuraa sitten vain kaikkien liitosten viimeistely. Liimatappien katkaisu ja hiominen sekä kaikki mahdolliset paikkamaalaukset. Tässäkin tapauksessa minulta loppuivat kokoamisvaiheessa kaikki maalatut runkorimat kesken ja joudun maalaamaan runkoa niiltä osin uudelleen.

Nyt voi sitten jo alkaa sovitella lautalattioita paikoilleen ja alkaa mallailla väiseiniä ja muuta kiinteää sisustusta paikoilleen. Varsinainen aikaa vievä talonrakennus alkaa vasta tästä. Vähän sama tilanne kuin 1:1 talojenkin kanssa. Sisätyöt vievät eniten aikaa

Ei kommentteja: