Tässä talossa kokosin kerrosten rungot ensimmäisenä, jotta saan talon pysymään pohjan osalta suorakulmaisena. Liimausten kuivuttua ei sitten enää tarvinnut muuta kuin liittää lattiarungot toisiinsa ja talo alkoi jo muistuttaa sitä, mikä siitä pitäisi tulla.
Talon 62 runko koottuna kuivumassa
Edellisessä talossa olin koonnut ensuinnä päätykappaleet, jotka sitten yhdistin rimoilla toisiinsa. Nyt talo on sen verran suuremmpi että päätin pitää erityistä huolta pohjan suorakulmaisuudesta ja aloin koota sitä näin päin.
Pystytuet voi tietenkin korvata myös valiseinillä jotka kiinnittyvät sekä ylä- että alaosaan. Tällaisen tuennan ansiosta väliseinien ei tarvitse olla tukevia ja niitä voi aika vapaasti hahmotella kantavan talorungon sisällä.
Annoin liimausten kuivua siten, että kattotuolit olivat toisiinsa kiinnitettyinä, jotta kaikki ovat varmasti samassa kulmassa.
Kattotuoli liitetään runkoon puutappiliitoksella
Lopuksi kattotuolin aisat sahataan päistään 40 astetta viistetyiksi ja liitetään runkoon. Rakennusvaiheessa kaikkien puutappien päät voi reilusti jättää näkyviin, sillä ne voi helposti sahata poikki liimauksen kuivuttua. Tämä helpottaa huomattavasti liitosreikien tekemistä, sillä niiden ei tarvitse olla millään tavoin määräsyvyisiä. Riittää kun tappi vain menee riittävän syvälle liitokseen.
Talon 62 runko valmiina, Lattioita voi jo sovitella paikoilleen.
Runko valmistui suhteellisen nopeasti. Nyt seuraa sitten vain kaikkien liitosten viimeistely. Liimatappien katkaisu ja hiominen sekä kaikki mahdolliset paikkamaalaukset. Tässäkin tapauksessa minulta loppuivat kokoamisvaiheessa kaikki maalatut runkorimat kesken ja joudun maalaamaan runkoa niiltä osin uudelleen.
Nyt voi sitten jo alkaa sovitella lautalattioita paikoilleen ja alkaa mallailla väiseiniä ja muuta kiinteää sisustusta paikoilleen. Varsinainen aikaa vievä talonrakennus alkaa vasta tästä. Vähän sama tilanne kuin 1:1 talojenkin kanssa. Sisätyöt vievät eniten aikaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti