Translate

torstai 3. syyskuuta 2015

Väliseinät löysivät paikkansa - talon muoto alkaa hahmottua

Tapetoinnin jälkeen ylimääräiset tapettireunat ja ikkuna ja oviaukot voi leikata ja sovittaa seiniä paikoilleen, jolloin talo alkaa jo näyttää lopullisen muotonsa. Oheiset kuvat on otettu ilman salamaa led teipopien antamassa valossa ja ne osoittavat hyvin tällaisen teipin riittävyyden valastukseen talossa.

 Teippi valaisee tasaisesti kaikki huoneet
Seinien paikkoja kannattaa kokeilla kalusteiden kanssa, mikäli sellaisia on jo olemassa. Tässä talossa valmiina ollut keittiökaluste määritteli alakerran väliseinän paikan. Saimoin yläkertaan johtava portaikko sitoo tämän väliseinän paikoilleen. Tapetteina käytin tässä talossa rautakaupasta saamiani mallipaloja, jotka liimasin tapettiliisterillä paikoilleen. Katossa oleva led teippi roikkuu vielä pahasti koska yläkerran lattia on vielä irtonainen eikä teippiä ole voinut liimata kiinni.
Portaiden sovituksen jälkeen sahasin portaikon lopulliseen mittaansa ja päätin tehdä porrasmutkaan takan. Takassa on 3V:n led kynttilästä napattu vilkkuva led tulena. Otin tässä tietoisen riskin, sillä tarkoitus on kytkeä se myöhemmin led teippejä syöttävään 12V:n muuntajaan. Takasta tulevat johtimet viedään takaseinän läpi talon taakse kytkettäväksi.

Portaikon yhteydessä takka ei vie enää lisää lattiapinta-alaa


Yläkertaan sain sovitettua makuuhuoneen wc:n ja porrasaulan, josta ehkä tulee myöhemmin vanhempien makuuhuone. Väliseinien sovitus tässä vaiheessa on tärkeää siksi että myös takaseinän tapettirajat saa määriteltyä ja kaikki seinät voi pinnoittaa niiden ollessa vielä irrallisina. Pieni wc sopii juuri ja juuri makuuhuoneen ja porrasaukon väliin.

 Pikku wc ei vie paljoa tilaa

Yläkerran seiniä laittaessani huomasin, ettei minulla olekaan riittävästi huonekaluja tilojen mitoittamista varten. Täytyy tehdä ainakin parisänky ja pari tuolia ennen kuin talo alkaa näyttää kalustetulta. Joka tapauksessa tämä sovitus vei seinät nyt paikoilleen ja voi edetä projektin kanssa.
 Talon asukkaina on vanhuksia, joille on jäänyt lastenhoitovelvoitteet

Tässä vaiheessa en vielä liimannut väliseiniä paikoilleen, vaan nyt kannattaa tehdä vain sovitus, jossa selviää ovatko seinät sellaisia kuin olen halunnut ja ovatko tapettien rajat kaikki piilossa. Seuraavaksi alkaakin sitten yksityiskohtien hiominen. Ikkunapuitteet kannattaa tehdä tapetoitujen seinien päälle, jolloin kaikki ikkuna-aukoissa olevat epämääräisyydet peittyvät puitteiden alle samoin tapettien reunat jäävät suojaan eivätkä ala käytössä irtoilla. Sama pätee oviaukkoihin

2 kommenttia:

Paivinblogi kirjoitti...

Hyvä idea tuo portaikkoon liitetty takka, vie todella vähän tilaa ja näyttää hyvältä!

Jorma kirjoitti...

Kiitos Päivi. Näissä taloissa on aina puutetta neliöistä. Tämä on yksi konsti säästää vähän tilaa. Se takka vie kuitenkin sellaiset 5x5cm lattiapinta-alasta. Nyt erillistä takkaa ei tarvita.