Translate

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Sähkö- ja muut viimeistelytyöt alkavat

Saunaan olin jo moduulin rakentamisvaiheessa laittanut valaisimet paikoilleen. Nyt päätin tehdä myös sen autonpesumoduulin valmiiksi. Olin valinnyt virtalähteeksi, valmiin paristokäyttöisen led-sarjan,jonka paristokotelossa on myös ajastin, jonka avulla valot automaattisesti sammuvat noin 5 tunnin käytön jälkeen sytyäkseen sitten seraavan päivänä uudelleen. Samasta sarjasta aion tehdä myös kaikki parkkitalon vaatimat valaisimet.

Pesuhallin olin päättänyt tehdä kortilla toimivaksi. Sain paikallisesta pankista kotelon, jonne voi työntää minkä tahansa standardikokoisen maksu- tms. kortin sytyttämään pesuhallin valot. Pesuhallin sivuseinän tääkse löysin sen verran pienen mikrokytkimen, että se sopii talon kaksinkertaisen seinärakenteen väliin. Nyt ei enää tarvittu kuin pieni reikä seinään ja kytkentätyöt niin parkkitalon pesulinjan valo syttyy työntämällä kortti koloonsa. Tämä on siinä mielessä hyvä ratkaisu, että talon mukana toimittamani kortin hävittyä, voi poika pyytää isältä tai äidiltä lainaksi pankki tai luottokorttia saadakseen hallin valot syttymään. Poika voi sanoa että sinne käy kaikki kortit VISA, MasterCard, Diners, etc.

 Pankkikortti sytyttää vihreän liikennevalon sekä pesuhallin valot

Pesuhallin kattovaloksi olin löytänyt paikallisen halpahallin loppuunmyynnistä väriä vaihtavan led valon, joka mielestäni hyvin sopitällaisen pesuhallin kattovaloksi.
Pesuhallin valot vaihtavat väriä

Osan valosarjan ledeistä aion sellaisenaan liimata parhallin kattoon, sillä siellä kattokorkeus on sen verran pieni, että mitään roikkuvia valaisimia sinne ei kannata kuvitellakaan. Pidän koko valosarjan kytkettynä näissä kokeilukytkennöissä, sillä nyt valot tulee kokeiltua ennen kuin johdot on piilotettu seinien sisään. Tässäkin tapauksessa siitä oli selvää hyötyä sillä kiukaaseen sijoittamani punainen led vei sen verran paljon virtaa, että se sammutti koko valosarjan kaikki muut valot. Korjaukseksi riitti 500 ohmin sarjavastuksen lisääminen kiukaan valojohtimeen. Se hieman himmensi kiukaan hehkua, mutta kakki muut valot taas syttyivät.


Kokeilukytkentä on melko hässäkän näköinen, mutta se monasti kannattaa tehdä ennen lopullista asennusta.
Sitä mukaa, kun eri osien valaistus tulee valmiiksi, sijoitan komponentit lopullisesti kiinni talorunkoon. Joskus olen laittanut kaikki valaisimet vasta valmiiseen taloon, mutta monta kertaa olen niitä myös jotunut purkmaan juuri jonkin viimehetken oivalluksen vuoksi joka on sitten joko sammuttanut valot kokonaan tai saanut koko talon valot vilkkumaan.
Tällä tavoin kokeillen pääsee ehkä hieman vähemmällä työllä. Turvallisinta on tietenkin jos ei yritäkään sijoittaa ylimääräisiä komponetteja valosarjaan vaan käyttää vain alkuperisen sarjan ledejä valaisimiinsa. Ne syttyvät kyllä varmasti myös paikoilleen kytkettäessä.

Ei kommentteja: