Translate

torstai 22. elokuuta 2013

Seinämateriaalit on valittu

Pienen harkinnan jälkeen valitsin myös sivuseinien materiaaliksi saman 50 mm:n "Finnfoam" polyuretaanilevyn, jota olin jo aiemmin käyttänyt siihen sisääntuloseinään. 

Linnan seinät paikoilleen sovituksessa

Levyä käytetään normaalisti rakennusten routaeristyksiin ja sitä on saatavilla raurtakauppojen eristelevyosastoilta tai ylijäämälevyinä rakennustyömailta. Muitakin tuotenimiä varmasti on markkinoilla, mutta tätä sattui löytymään Hämeenlinnan Starkilta. Aluksi mietin hieman ohuempaa levyratkaisua, mutta mielestäni tällainen paksu levy antaa paremman vaikutelman kivilinnasta.

"Finfoam" levyä saa sinisenä tai kellertävän valkoisena

Tällaisen levyn etuna on ennen kaikkea sen keveys ja suhteellisen hyvä mekaaninen kestävyys. Vastaavanlaista levyä saa myös pinnoitettuna, jolloin se on vielä huomattavasti kestävämpää.

Kivikuvioinnin voi piirtää levyn pintaan

Leikkasin sivuseiniksi sopivat levyt, sahasin niihin yläosan kivimuurin sekä tein ikkuna-aukot aukkoporalla ja fileerausveitsellä. Tässä projektista käytin hyödyksi levyn perään antavaa pintaa piirtämällä siihen kivikuvioinnin pienellä rimanpätkällä kevyesti painaen. Harmaaksi maalattuina seinät alkavat todella näyttää kivilinnan seiniltä.

Polyuretaanilevyn työstämiseen soveltuvat pienihampaiset sahat, mattoveitset ja muut ohutteräiset terävät veitset. Ikkunan tekoon valitsin fileerausveitsen, sillä sen terä riitti leikkaamaan koko levyn paksuudelta. Trkkaan leikkaamiseen on olemassa myös vastuslankaleikkureita, joilla saa työstettyä myös muotoleikkauksia levyyn.

Laitan levyt todennäköisesti ruuvaamalla kiinni tukikehikkoon. Tällöin ne voi vielä irroittaa esimerkiksi tapetointia tai linnan huoltotöitä varten.

Nyt pääsin vasta sovittamaan levyjä ensimmäistä kertaa ja kattokerros on vielä rakennettava kuntoon ennenkuin linna alkaa olla valmis. Katolle teen todennäköisesti nurmipinnan Tiimarista löytämälläni huovalla.

2 kommenttia:

Per Bergström kirjoitti...

Mistä ostit levyä ja saako sitä ostaa vain levyn kerrallaan? Minkä hintaista se on? Tuo nimittäin on sellaista mitä rakennusmestarini ehdottomasti tarvitsee...

Jorma kirjoitti...

Hämeenlinnan Starkilta saa levy kerrallaan, luulen että muiltakin pieniltä paikkakunnilta onnistuu. Helsingissä olisi pitänyt ostaa koko paali, joka näissä hommissa on vähän liikaa. Työmailta kerjäämällä sitä saa Helsingissäkin.