Translate

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

TALO 46, Kivilinna, valmistelutyöt jatkuvat

Linnan toteutus alkaa hiljalleen hahmottua päässäni ja lähdin jo hieman katselemaan linnaan tarvittavia komponentteja kuntoon. Linnasta tulee kaksikerroksinen, kooltaan noin 60x35 cm. Lankkulattiat ajattelin tehdä näistä Bilteman kuuluisista rimoista, koska ne tuntuvat olevan materiaalina erittäin käyttökelpoisia tällaiseen tarkoitukseen. Käsittelen ne kuitenkin Tikkurilan kelonvärisellä pinnoitteella niin näyttävät valmiiksi vanhoilta.
Linnan portti

Vaikka ajattelin tehdä linnasta yleisimpien nukketalojen tavoin edestä avoimen, tein siihen kuitenkin laskettavan portin, joka normaali käyttötilanteessa saa tietenkin olla auki, mutta joka voidaan tarvittaessa laskea sulkemaan linnan sisäänkäynti. Rautaportti on tehty halkaistuista bilteman sytykkeistä liimaamalla niitä sopivasti ristiin. Niitit on tehty katkaistuista nauloista.

Linnan oven kiinnitys

Portti liukuu uritettuja rimoja pitkin ylös ja alas ja saadaan näin ollen helposti myös sulkeutumaan. Satuin löytämään tällaiset valmiiksi uritetut rimanpätkät varastostani, mutta sellaiset saa helposti esimerkiksi sahaamalla tavallisesta ponttilaudasta naaraspontin rimaksi, jota voi käyttää tällaiseen oviratkaisuun esimerkiksi nukketalojen autotalleissa.

Linnan tulee tienkin myös sähköt joiden avulla saan linnan erilaiset tulet palamaan. Tässä vaiheessa ensimmäiseksi tuli mieleeni tehdä pari soihtua joiden sijoituspaikkakaan ei ole tiedossa, mutta linnassa niitä varmaan tullaan tarvitsemaan. OLin jostain onnistunut saamaan käsiini pari led kynttilää joissa vilkutuselektronikka on integroitu led- komponentin sisään ja tällaisia on helppo käyttää tuikkivissä lyhdyissa jotka äkkiä kursin kasaan kuvan muovinippeleistä, jotka löysin "miljoonalaatikostani".

Lyhtyaihiot koottuina

Pienenä välityönä sain kokeilla taas takkavalmistusta, kun yksi harrastajista hieman pyysi apuani ongelmaan, missä vanhasta talosta oli repäisty takka irti ja talon seinässä oli ammottava aukko sillä kohtaa. Tein siihen takan tilalle peittämään seinään jäänyttä hurjannäkoistä aukkoa. Tämä oli hyvää harjoittelua, sillä linnaan tarvitaan myös vähintäänkin yksi takka. katsotaan sitten millaisia sinne syntyy.
Uudessa takassa leimuaa tuli

Innostuin vielä tekemään takan sinne linnaankin. Savonlinnanreissulla poikettiin Kuortin ABC:lla ja tämä takka tietysti tarttui mukaan. Nukketaloon se ehkä oli kooltaan hieman yläkanttiin, mutta linnassa pitää olla kookas takka. Kasvatin alkuperäisen tulipesän syvyyttä vielä 1,5 cm ja sain sinne sopimaan puita ja tulet. Nyt se on sitten valmis sijoitettavaksi tulevaan linnaan.

Linnan takka
Lisää nukketalorakentamiseen liittyviä ohjeita on  on saatavissa kirjoistani, joita on myynnissä useimmissa nettikirjakaupoissa ja saatavissa myös Suomen kirjastoista. Nettikaupoista esimerkkeinä The Amazon tai Adlibris .

The Dolls House ABC, Pieni Nukketalokirja ja Uusi Nukketalokirja

3 kommenttia:

Anne kirjoitti...

No olet taas hommaillut "lomalla" upeita. Voin jo nähdä miten linnassa tulet loimottavat lyhdyissä ja tulisijoissa ja luovat salaperäisiä varjoja...

Unknown kirjoitti...

Linnan takkahan saa olla vaikka melkein seinän kokoinen: ison salin lämmittämiseen ei kytetä halkoja vaan tukkeja :)
Hopi hopi sen linnan kanssa, tämä odotus on pahempi kuin joulupukin vartoominen aattona!!!
:))

Heleena Uotila kirjoitti...

Ja taas uusia ideoita,upeeta