Translate

torstai 25. heinäkuuta 2013

Puumateriaalien vanhentaminen ja muita kokeiluja

Olin jo näitä mummon mökkejä tehdessäni huomannut, että puumateriaalit kannattaa käsitellä vanhan puun näköiseksi, jotta pinnat eivät näyttäisi liian uusilta. Ihastuin nyt tähän kelon väriseen puuöljyyn, jolla viimeisen mökkini seinäpinta tuli hieman vaaleammaksi kuin aiemmin käyttämälläni saunamustalla. Uskoisin, että muistakin puunkäsittelyvahoista ja - öljyistä löytyy vastaavanlaisia sävyjä.

Linnan runko alkaa olla valmis

Maalaukseen verrattuna öljyn kuivumisaika on pitempi, joten tällainen käsittely vaatii hieman lisää kärsivällisyyttä projekteihin.

Mummon mökkejä tehdessäni huomasin, että ne Bilteman rimat olivat hieman liian teräväkulmaisia ja mittatarkkoja, jolloin laittapinnasta tuli ehkä jo liiankin tasainen vastatakseen vanhaa lankkulattiaa. Nyt päätin hieman parantaa tätä vanhennustekniikkaa sillä, että hioin laudoista nurkat hieman vinoiksi. Lautoja voi tietysti myös hieman veistellä nurkistaan, mutta totesin että se on ehkä hieman liian hidasta, kun tässä linnassa lautoja menee noin 40 kpl/kerros ja jokaisen riman nurkat olisi käsiteltävä.

Otin äkkiä 100 kpl rimoja käsittelyyn, jotta niitä sitten olisi reilusti. Laittelin hiomapajan pystyyn pihalle, koska pölyä tällaisesta hommasta tulee todella paljon. Hiomakoneella homma sujui nopeasti, mutta heti kun olin kerännyt työkalut ja rimat talteen pihalta huomasin, että matematiikkani petti, sillä kaksikerroksisessa linnassa onkin kolme laudoitettavaa pintaa ja rimoja tarvitaankin vielä ainakin 20 lisää. No niitä täytyy sitten myöhemmin tehdä lisää.

Linnan lattia syntyi nopeasti liimaamalla näitä lautoja paikoilleen tukirimojen päälle. Kunnollisen limityksen aikaansaamiseksi sahasin joka toiseen lautariviin puolikaslaudat, jolloin mihinkään ei synny tilannetta, jossa lautariveissä olisivat laudanpäät vierekkäin. Kulmien pyöristys auttoi sen verran, että lattia ei ole niin kliinisen tasainen kuin niissä mummon mökeissä, tosin kulmia olisi voinut hioa reilumminkin.

Liimauksen kuivuessa aloin sovitella rautakaupasta löytämiäni lämpöeristeputkia torneiksi linnaani ja alkoi näyttää siltä että joku tällainen ratkaisu onnistuu kulmatornien toteuttamiseksi.

Tämä ei ehkä ole lopullinen ratkaisu, mutta nyt on ainakin rakennuksen runkorimat ja ensimmäisen kerroksen lattia tummennettu ja rakentaminen voi alkaa.

4 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Tästä tulee upea!

Yolanda Morán kirjoitti...

ya va cogiendo forma tengo ganas de ver el resultado, seguro que es fantástico.
Un abrazo.
Yolanda

Jorma kirjoitti...

Gracias por tu comentario Yolanda. Probablemente resultado se puede ver en unas semanas.

Jorma kirjoitti...

Eijalle kiitos ! Toivottavsti tulee sellainen kuin olen kuvitellut. Sano sitten vasta kun näet valmiina. Siihen saattaa jokunen viikko vierähtää.