Translate

maanantai 7. tammikuuta 2013

Ensimmäiset pönttöuunit tulivat valmiiksi

Pienen pähkäilun jälkeen sain ensimmäiset uunit valmiiksi. Kynttilän tukeva kiinnitys siihen putkeen ja luukun teko osoittautuivat ongelmasimmiksi. Osaan uuneista leikkasinkin sitten plexistä lasiluukun siihen tulipesän eteen. 

Nyt kaikissa uuneissa palaa tuli iloisesti

Osan uuneista maalasin kokeeksi hopeamaalilla ja muut perinteisen valkoisiksi. Tähän akryylimaalipinnan päälle on sitten myöhemmin helppo tehdä tarvittaavaa lisäkoristelua, jos joku sellaista haluaa.


Kuvassa näkyy hyvin näiden mittakaavojen yllättävän suuri ero. Pienemmät uunit on tehty 1:18 mittakaavaan ja suuremmat 1:12 mittakaavaan. Reaalimaailmassa uunit ovat yleensä halkaisijaltaan 60 - 80 cm ja korkeudeltaan noin kaksimetrisiä. 
Mittakaava toteutuksena tämä tarkoitta että 1:18 talon uunin tulisi olla korkeudeltaan 11-12 cm ja  halkaisijaltaan 3,3-4,4 cm. Vastaavasti isomman uunin korkeuden tulisi olla 16,5-18 cm ja halkaisijan noin 5-7 cm.
Materiaaliksi kelpaavat mitkä tahansa sopivan kokoiset ja riittävän tukevat putket, joihin saa työstettyä tulipesäaukon helposti. Näitä joulupapereita en lähde etsiskelemään rullien perusteella vaan yritän löytää jonkun kaupallisen materiaalin, jota voi sitten jatkojalostaa uuneiksi. Olut ja siideritölkit näyttävät olevan hieman liian paksuja jopa 1:12 taloihin.
Täytyy kehitellä jotain muuta, josta voin sitten kertoa jatkossa.
Nämä uunit laittelen kirppikselle myyntiin kunhan saan kuvattua uudelleen.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Onpa taas hyvännäköisiä uuneja!

Jorma kirjoitti...

Kiitos, Jätän ne vain perusvärjätyiksi kun muut tuntuvat osaavan koristelun vähän paremmin.