Translate

maanantai 21. tammikuuta 2013

Siihen pienempään mittakaavaan M 1:18

Pieniä haasteita on tullut harrastajien joukosta kun erilaisia tulisijaratkaisuja on haluttu myös mittakaavaan 1:18, joka lienee toiseksi yleisin nukketalomittakaava Harrastajien piirissä.


Liesi-, uunisetti kahdessa eri mittakaavassa M18 ja M12 taustalla

Suurin haaste näissä pienemmissä tulisijoissa on sen led-kynttilän sijoittaminen rakenteisiin, ja vielä siten, että pariston voi tarvittaessa vaihtaa. Joissakin kynttilämalleissa jo liekkiosa on sen verran suuri, että tällaisten 1:18 settien tekeminen ei onnistu.
Onnistuin jostakin kaupasta löytämään hieman pieempikokoisi kynttilöitä, joista liekkiosan voi myös irroittaa. Näillä tämä pienempikin mittakaava vielä onnistuu kohtuudella, tosin töitä on lähes kaksinkertainen määrä suurempiin nähden, kun erilaisiin sovituksiin palaa aikaa uskomattoman paljon.

Takka mittakaavassa M 1:24

Näitä kokeiluja tehdessä olin jo aiemmin kokeillut miten pieniä kohteita näillä kynttilöillä pystyy toteuttamaan ja pienin, jossa paristokotelo on vielä yhdysrakenteisena takan kanssa lienee tämä n. 9 cm korkea takka, jossa jalustaosassa jo näkyy miten tämä vaatimus pariston vaihdettavuudesta alkaa rajoittaa takan kokoa.

Kiinalaiset ovat nukkekodin paristovalaisimissa ratkaisseet jo tämän pieniin paristokoteloihin liittyvän ongelman, sillä pienikokoisella paristolla saadaan jopa yksittäiset valaimet toimimaan paristokäyttöisinä. Mittakaavaan 1:18 ei heilläkään vielä näytä olevan ratkaisua. Sitä tietä en aio lähteä kokeilemaan, sillä kiinalaisilla on näppärämmät sormet ja ratkaisut osittain jo tehtyinä. Voi olla että heitä ei skandinaavinen standardi kiinnostakaan, vaan tyytyvät kehittämään tuotteita universaaliin brittien M1:12 mittakaavaan.

2 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Siulle on tunnustus blogissani

Jaana Nykvist-Pekkarinen kirjoitti...

Blogissani on sinulle tunnustus!