Translate

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Mistä niitä LEDejä saa ?

LED merkkilamppuja
Oman harrastukseni alkuaikoina 2000 luvun alkupuolella LED ejä sai ainoastaan elektroniikkan komponenttikaupoista esim. Yleiselekroniikka Helsingissä, nykyisin Espoossa tai Elektrolinna Hämeenlinnassa. Tällaisia erikoislikkeitä kaupungeissa on yleensä korkeintaan yksi tai kaksi ja ne ovat tarkoitettuja ensisijaisesti ammattilaisille tai pienen erityisalueen harrastajille. Tavaratalomyyntiin tällaisia LED komponentteja tuli vasta ruotsalaisen Claes Ohlsonin avattua tavaratalojaan eripuolelle Suomea, sieltä niitä saa edelleenkin eri värisinä yksittäiskomponentteina hankittua.

LEDit ovat halkaisijaltaan yleisimmin 3 tai 5 mm

Komponetti Ledejä ostettaessa on hyvä tietää, että LED kuoren väri ei välttämättä kerro minkävärinen valo siitä tulee. Kirkaat LEDit saattavat olla voimakkaan sinertäviä, lämpimän valkoisia, vihreitä tai punaisia. Kannattaa uskoa pussin tekstiä, kun näitä hankkii. Kuvassa oleva kolmijalkainen on mielenkiintoinen, sillä se on joko punainen tai vihreä riippuen kummista langoista virta syötetään. Tällaisia olen käyttänyt esimerkiksi poikien parkkitalojen liikennevalojärjestelyihin.

Nykyisin olen päätynyt ostamaan valmiita LED valosarjoja, joista käytän tarpeellisen määrän LED ejä kuhunkin taloon. Etuna on se että johtimet on jo valmiiksi juotettu siihen LED komponenttiin kiinni ja nykyisten valosarjojen ledit eivät enää ole päätylinssillä varustettuja ja voimakkaasti kohdistavia kuten useimmat erilliskomponentit ja vanhojen valosarjojen LED it. Nykyiset valosarjat myös tuottavat pääsääntöisesti lämpimäm valkoista valoa, joka vastaa vanhojen hehkulamppujen värisävyä.

Valaisinkupuaihioita

Ledien kanssa toimiessa joutuu nukketalon valaisimet useimmiten myös rakentamaan itse sillä aivan tähän vuoteen asti nukketalo LED valaisimia ei yleisesti ollut saatavissa missään. Itse olen päätynyt käyttämään erilaisia mattavalkoisia pikku muoviesineitä, joista pari esimerkkiä kuvassa ja niitä varmasti tulee lisää vastaan, kun tämä projekti etenee. Erilaiset korkit, bensa-asemien ja burgeripaikkojen ketsuppipurkit, deodorantikuulat yms. ovat käyttökelpoisia, samoin joissakin valosarjoissa sattaa jo valmiiksi olla nukketalovaloksi kelpaavia koristeita.

2 kommenttia:

Liiolii kirjoitti...

Mielenkiintoista! Olin elektroniikkakerhossa pienenä, rakensin ledivilkun, ovikellon ja "sumutorven".

Jorma kirjoitti...

Sitten sulä on jo ammattitaito hankittuna valmiiksi. KAikki taidot mitä näissä hommissa tarvitaan.