Translate

lauantai 13. lokakuuta 2012

LIsää ledeistä

Työkaluiksi riittävät kuorimapihdit, sivuleikkurit ja pieni ruuvari

Valmiin lamppusarjan kanssa tarvittava työkaluvalikoima on vaatimaton. Johdot katkeavat saksillakin eikä kuorimapihtejävälttämättä tarvita, jos johdot saa muutoin helposti kuorittua. Kunnon sähkötyökaluista on tietenkin apua ja liitokset kannattaa tehdä juottamalla jos hallitsee juotoskolvin käytön. Näin vaatimattomissa sähkötöissä ei kannata ostaa kalliita erikoistyökalija sillä halpahallien pihtisarjat kelpaavat yhtä hyvin.

Ledit ovat nimensä mukaisesti puolijohteita ja johtavat virtaa vain toiseen suuntaan. Tästä syystä virtalähteen napaisuus vaikuttaa siihen syttyykö lediin valo vai ei. Kytkentätilanteessa, jos valo ei syty, riittää johdinten vaihtaminen keskenään. 

Ledien kanssa suositellaan käytettäväksi virtaa rajoittavaa sarjavastusta. Periaatteessa jokaiseen lediin tulisi kytkeä sarjavastus, mutta valmiissa paristovalosarjoissa tämä on toteutettu siten, että paristokotelon sisällä on valmiiksi koko sarjaa suojaava vastus, joka helpottaa huomattavasti led valaisinten rakentelua.


Paristokotelon johdot kannattaa liittää sokeripalaan, johon liitetään kaikki yksittäisistä valaisimista tulevat johdot.

Valaisinten rakentelussa kannattaa jo alkuvaiheessa napsia kaikki ledit sarjasta irti jättäen mahdollisimman pitkät liitosjohdot, joita voi sitten vielä helposti jatkaa. Paristokotelosta tulevat johtimet kannattaa myös liittää sokeripalaan, jossa yksittäisiä valaisimia on helppo testata. Napaisuuden voi helposti testata kokeilemalla johtimia sokeripalan ruuvien päihin. Näin voi heti varmistaa että lamppu myös syttyy.

Valaisinjohtoja jatkettaessa ja kiinnitettäessä kannattaa miettiä myös johtojen kulkureitit. Omissa taloissani olen usein tehnyt pikkurimoista johtokourun, johon valaisimen voi kiinnittää ja jonka alle johto jää mukavasti piiloon. Johtokourun voi sitten kiinnittää joko kaksipuoleisella teipillä tai liimalla kattoon. Lopullisen sijoituspaikan varmistuttua kannattaa myös porata reikä talon takaseinään, josta johdon voi viedä kytkemistä varten talon taakse. Rautakauppojen sähkötarvikeosaltoilta voi löytyä myös valmiita muovisia johtokouruja, jotka kuitenkin harvoin ovat riittävän pieniä nukketalokäyttöön.

Valaisin kiinnitettynä johtokouruun

Joissakin taloissani olen kiinnittänyt lamput ja johdot nitojalla suoraa kattoon kiinni. Siinä on tietusti pieni oikosulun vaara jos niitti sattuu menemään johdon eristeiden läpi. Suosittelen muunlaisia kiinnitystapoja.

Ei kommentteja: