Translate

tiistai 3. syyskuuta 2019

Rintamamiestaloon tulee yleisvalaistus led teippien avulla

Näissä viimeisimmissä rintamamiestaloissa olen usein turvautunut valaistuksen toetuttamiseen led teipillä, sillä näin taloon saa tasaisen yleisvalon kaikkiin huoneisiin ja 12V:n pienjännite on turvallinen kaikissa olosuhteissa.

Niinkuin kuvasta näkyy, Valo jakautuu tasaisesti koko taloon.

Led teippiä myydään jopa metritavarana. Usein kaupoissa on valmiita 1-3m:n mittaisia sarjoja joissa myös tarvittava muuntaja tulee sarjan mukana. Nykyisin teippisarjat alkavat jo olla sen verran kirkkaita valoteholtaan, ettei täysimittaisia teippejä oikein kannata sijoittaa nukketaloon jonka valot tulevat jo liian kirkkaiksi.

Jos teippisarjan mukana ei tule muuntajaa, saa tällaisia ainakin Biltemasta, Motonetista, Puuilosta ja ClasOhlsonilta. OLen hankkinut kaikki verkkomuuntajat suomalaisilta kauppiailta. Lähinnä siksi että ne täyttävät eurooppalaiset turvamääräykset. Kiinalaisissa verkkokaupoissa näitä on myös, mutta kukaan ei sitten takaa niiden toimivuutta ja turvallisuutta.

Tähän ja moniin tuleviin taloihin löysin kiinalaisesta verkkokaupasta alumiiniprofiilia, joka soveltuu hyvin tällaisten teipilla toteutettujen valojen häikäisysuojaksi.

12V:n teippisarjasta voi leikata 3:n ledin pätkiä valaisimia varten. Leikkauskohdat on merkitty teippiin yleensä hyvin selvästi. Leikkasin profiilista vastaavan mittaisia pätkiä ja näin sain aikalailla loisteputkivalaisimen näköisiä valaisimia.

Näin aikaansaadut valaisimet sijoitin välikaton alapinnalle. Tässä vaiheessa en vielä ollut liimannut välikattoa paikoilleen, koska valaisimet ja johdotus on huomattavasti helpompi kiinnittää välikaton ollessa irrallaan. Häikäysuojat voi tehda myös rimoista tai muun mallisista alumiiniprofiileista. Valaisimen alle voi hyvin kiinnittää esimerkiksi itse helmistä tehtyjä valaisimia, jotka on helppo kiinnittää tällaisen parketti tai puulattian alapintaan pienillä koukuilla.

Nyt talorungon voi lopullisesti kiinnittää liimalla paikoilleen. Edellinen pystytys oli vain osien sovitusta toisiinsa.

Yläkerran valaisemiseksi sijoitin vastaavanlaiset teipin palat kurkihirteen ja kattotuoleihin, jolloin myös yläkerta saa tasaisesti valoa.

Kaikki johdotukset kokosin talon alle sokkeliin jonne myös muuntaja on sijoitettuna. Jouduin korvaamaan alkuperäisen Bilteman muuntajan Puuilosta löytämälläni hieman ohuemmalla led muuntajalla, koska tässä talossa olen tehnyt sokkelin sen verran matalaksi että se Bilteman muuntaja ei olisi sopinut tänne ilman sokkelin korottamista. Verkkojohtoon kannattaa aina tavalla tai toisella toteuttaa vedon poisto, jotta ei vahingossa tule nykäisseksi verkkojohdon liitoksia irti.

Tänne voi myöhemmin lisäta valaisimia vain kaatamalla talon ja tuomalla johtimet tänne sokeripalaan kytkettäviksi.

Ei kommentteja: