Translate

tiistai 8. tammikuuta 2019

Vuosi 2019 alkoi jälleen uudella taloprojektilla - Talo no 88 on mummon mökki

Tähän taloon malli löytyi suomalaisesta valmistalomallistosta. Talo täytyy sitten vain soveltaa 1:12 nukketalomittakaavaan.

Starkin talomallistosta löytyi tällainen pihamökki, joka hyvin soveltuu mummon mökiksi. Vanhat 1800- luvulla rakennetut hirsimökit ovat hyvin saman tyyppisiä.
Mökki on varsin pieni ja siihen on tehty vielä saunakin. Voi olla, että tupa ja kammari olisi nukketalokäytössä ehkä parempi ratkaisu. Katsotaan mitä siitä lähtee syntymään.
Taloon on suunniteltu saunan päälle makuuparvi, mutta tarvittaessa koko yläkerran voi varata makuutiloiksi, jolloin taloon tulisi kaikkiaan 4- huonetta.

Löysin lattiaksi vanhan lautalattian näköistä parkettia, josta innoissani jo liimasin alakerran lattialevyn.

Yleensä vanhoissa suomalaisissa mökeissä on lankkulattiat, joten aloin työstää levyyn lautakuviointia nukketalomittakaavaan. Dremeliin saa ohjaimen, jonka avulla on helppo työstää pienet urat ehjään levypintaa.

Levitin uriin vielä tummaa saunavahaa, jolloin lattia näyttää valmiiksi vanhalta lankkulattialta.Lattian voi halutessaan myös maalata ja urat jäävät silti näkyviin.
Tämä projekti on vielä niin alkuvaiheessaan että alan vasta vähitellen koota hirsikehikkoa talon rungoksi, joten päätöksiä talon huonejärjestyksesta ehtii tehdä vielä projektin aikana.

Vuodenvaihteessa sain vielä valmiiksi pienen sarjan uusia takkoja. Näistää saatta joku päätyä mökin lämmityslaitteeksi ellei sinne tule saunaa.

Alkuvuosi varmaankin vierähtää tämän mökin kimpussa, sillä hirsien vuoleminen on aika työlästä puuhaa.


2 kommenttia:

Kaija kirjoitti...

Mielenkiintoisena seuraan projektisi etenemistä,vieläkin muistan lapsuuden ajan harmaan lattiamaalin ja sen tuoksun. Kulumisen jäljet pirtin uunin edessä halkolaatikon vieressä. Penskana kannettiin puita ja paiskattiin lattialle. Äiti sitten lämmitti uunia ja siivosi roskat.
Tarinaasi seuraan!!!

Jorma kirjoitti...

Kiitos Kaija. Jotain senkaltaista tunnelmaa lähden hakemaan.