Translate

maanantai 14. tammikuuta 2019

Hirsitalo nousee hirsikerros kerrallaan - rakentaminen ei ole kovin nopeata

Tämän talon mallikuva on on alunperin tarkoitettu pihasaunaksi, jossa on mahdollisuus myös majoittua. Tarkoitus on kuitenkin tehdä pikkuinen mummon mökki ja sauna parvineen jätetään pois ja yläkertaankin tullee täysimittainen lattia, jolloin huonetilaa mummolle tulee vähän reilummin.

Talo alkaa rakentua hirsikerros kerrallaan. Talon päätyyn piirretty sainan ulko-ovi jää pois ja sille seinälle tulee tietenkin mummon makuukammarin ikkuna.

Alkuperäinen mallitalo näyttää kootun nykyaikaisista ohuista höylähirsistä, mutta kun kyseessä on vanha mummon mökki, päätin alkaa koota mökkiä täysikokoisista hirsistä, joita varten varasin 15x15 mm:n mäntyrimaa ja aloin sovitella ulkoseinähirsiä paikoilleen.

Alunperin haaveilin tekeväni kunnon nurkkasalvokset hieman alkuperäisen mallin mukaisesti. Pienen sovittelun jälkeen luovuin tästä haaveesta, sillä talon etuseinästa on tehtävä irroitettava, jotta taloa pääsee sisustamaan.

Aloin katkoa hankkimiani rimoja sopivan mittaisiksi ja sovittelemaan niitä paikoilleen. Aika nopeasti selvisi, että rimaa oli aivan liian vähän, vaikka olin ostanut yhteensä 15m rimaa, se ei riitä kuin puoleen talon seinistä.

Tässä vaiheessa aloin vuoleskella riman pätkiä hieman nurkistaan, jotta ne eivät näyttäisi ihan höylähirsiltä. Hirsiseinää alan koota seinän sisälle sijoitettujen kukkakeppien varaan, jotta koko seinäpysyy suorana. En vielä liimaa hirsiä kiinni paikoilleen, sillä nyt seinät alkavat saavuttaa ikkunakorkeuden ja nyt lienee parasta tehdäkin ikkunat valmiiksi, ennen kuin talo kannattaa koota tämän enempää. Näin ikkuna-aukoista tulee kerralla oikeankokoiset, kun hirret rakennetaan ikkunapuitteiden ympärille.Ei kommentteja: