Translate

keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Parkkitalo toimii - mystinen vika on korjattu

Tästä oli tulla melkein ylivoimainen projekti, sillä talon valovika oli niin kummallinen, että syytä ei ollut löytyä millään keinolla. Epäilin ensiksi omia kytkentöjäni sillä valot alkoivat aina hetki päällekytkennän jälkeen villkkua ja luonnollinen selitys tälle olisi, että joku johdin on vain huonosti kiinni ja aiheuttaa katkomista.

Leikeissä katkenneen lentovalomaston jätin suosiolla pois, sillä siitä on suotta aiheuttaa pojille uutta harmia, nyt kun talo muutoin kunnossa.

Pahaksi onnekseni oli sijoittanut kytkentäpisteen keittiön yhdysrakenteisen takka-portaikon taakse niin, että kiinnityruuveja ei enää saa irti ja johtoliitokset oli vain tarkistettava mahdollisimman ahtaassa paikassa talon takana.


Johdotuksista ei löytynyt minkäänlaista katkosta ja valojen vilkkumisen syyksi ilmeni, että kaikki valaisimet olivat vioittuneet ylijännitteestä. Olin johtanut virtasyötön taloon ohittaen paristokotelossa olevan ledejä suojaavan vastuksen, jota ei koskaan pitäisi tehdä, sillä ledien käyttöjännitteen tulisi olla noin 2-3V. ja 3:n pariston kotelosta tulee parhaimmillaan yli 5V:n jännite.

Selvisi myöskin syy miksi oli näin tehnyt. Olin halunnut taloon hieman muutakin kuin pelkkää valojen napsuttelua. Autojen pesupaikkaa tuli värään vaihtava ja huoltorampille hitsausta markkeeraava strobovalo, joka käynnistyy automaattisesti, kun auton ajaa rampille. Nämä vaativat kuitenkin toimiakseen täydet 5V jännitettä ja tästä syystä olin vetänyt 5V:n jännitteen talon sähköistykseen.

Syyn selvittyä sain vian korjattua vaihtamalla jokaiseen valaisimeen uudet ledit suojavastuksineen. Tämä oli pakko toteuttaa jokaisen ledin kanssa erikseen sillä olin lisännyt vaikeusastetta varustamalla talon huonekohtaisilla valokytkimillä.

Miksi vika ei ilmennyt aiemmin vaikka talo oli minulla usean päivän ajan koekäytössä ennen luovuttamista lapsille ? Ainoa syy, jonka keksin on se että kytkentävaiheessa minulla oli käytössä vanhat paristot, joiden jännite oli jo valmiiksi alentunut. Vikaantuminen alkoi vasta, kun talon laitettiin uudet patristot eivätkä ledit kestäneen pitkäaikaista ylijännitekäyttöä.

Nyt se sitten taas toimii ja isosisä on lapsenlapsilleen anteeksipyynnön velkaa, sillä poikia on varmasti epäilty talon vikaantumisesta ihan aiheetta.


Ei kommentteja: