Translate

sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Ovet alkavat valmistua

Ovien valmistaminen on vähintään yhtä työlästä kuin ikkunoidenkin, monta työvaihetta, liimaukset ja maalaukset aina välillä.
Taloon tulee kaikkiaan 4 ovea. Sisälle päätin tehdä peiliovet liimaamalla kovalevynpalaan rimanpätkiä. Ulko-oveksi päätin tehdä lautaoven samoista bambusäleistä, joita käytän ulkoseiniin.
Oven kehyksiä joudun tekemään kahdenlaisia, sillä ulkoseinät ovat 4,5 mm paksuja ja sisäseinät vain 3mm. Näistä aihioista saan koottua hieman ovea suuremmat kehykset, joihin ovi sitten saranoidaan.
Saranat teen hyvin yksinkertaisesti ohuilla 1,5mm:n paksuisilla nauloilla, jotka kiinnitetään kehyksen läpi oveen. Paksun oven sarananurkka kannattaa pyöristää, jotta ovi mahtuu kääntymään kehyksessä. Sekä oveen että kehykseen kannatta porata reikä ennen naulan kiinnittämistä. Jos naulan yrittää vain naulata paikoilleen, niin joko kehysrima tai ovi halkeavat kiinnityksen yhteydessä ja koko työ menee hukkaan. Naulojen sijasta saranointiin voi hyvin käyttää myös ohutta, riittävän jäykkää rautalankaa, jonka voi samalla tavlla työntää kehyksen läpi kiinni oveen.
Mikäli nauloja joutuu katkaisemaan, ovat pienet voimapihdit käyttökelpoiset tällaiseen tarkoitukseen. Naulat kyllä katkeavat myös sivuleikkureilla, mutta yleensä sen jälkeen joutuu hankkimaan uudet leikkurit naulojen tekemien kolojen vuoksi. Kuvassa olevan paksumman (2,5mm) naulan katkaisin oven kahvaksi.
Saranointivaiheessa ovet ja kehykset kannattaa sovittaa toisiinsa ja korjata tämäntyyppiset mittavirheet. Minulla kaikki ovet ovat kooltaan 160x60mm, mutta pienen mittavirheen vuoksi yksi kehyksistä oli sen verran suurempi, että oviaukko näyttää hieman liian väljältä. Tässä vaiheessa kehystä voi vielä helposti pienentää.
Valmiit ovet kehyksineen on helppo kiinnittää seiniin. Oviaukot voi piirtää näiden kehysten mitoilla, joten kullekin ovelle löytyy varmasti oikeankokoinen aukko tulevasta talosta. Neljäs ovi ei ehtinyt näihin kuviin, koska sille piti rakentaa kehys uudelleen.

3 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Kiitos hyvästä ohjeesta.

Eija kirjoitti...

Kyllä meidän kelpaa, hienot vinkit saimme jälleen kerran!

Jorma kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Pienet prikat jäi puuttumaan sieltä alasaranan puolelta.