Translate

keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Talon 65 runko alkaa hahmottua

Tässä talossa töitä helpottaa hieman, että siitä tulee samankaltainen kuin esikuvastaan, jonka olin joulun alla saanut valmiiksi.
Tässäkin tapauksessa runko tehdään 15x15mm:n höylätystä rimasta. Maalasin kaikki rimat valkoisiksi jo ennen sahausta, sillä näin saan kaikkiin runkolistoihin valkoisen pinnan riippumatta siitä, miten ne tulevat talossa sijoittumaan. Pitkien rimojen maalaus on myös huomattavasti helpompaa kuin valmiin sokkeloisen talorungon maalaus.
Maalin kuivuttua talorunko nousi nopeasti pystyyn liittämällä sahatut runkorimat puutappiliitoksilla toisiinsa. Pohjan mitat ovat 35x60 cm ja kerroskorkeus 24 cm vastaten reaalimaailman huonekorkeutta noin 2,9m mittakaavassa 1:12. Kokoamisvaiheessa on tärkeintä pitää huoli siitä, että runko pysyy suorakulmaisena.
Rungon liimausten kuivuttua lisäsin vielä vinttikerrokseen 4,5 cm:n korotuspalat, jotta katto ei lähde aivan vinttikerroksen lattiasta. Näin myös vinttikerroksesta tulee hieman käyttökelpoisempin kuin monissa valmistaloissa, joissa yläkerran käyttömahdollisuuksia rajoittaa matala ylin kerros.
Kokoamistyön ajan jaloissani pyöri pikku apulaiseni "Joppe", joka tyhjentää roskakoria sitä mukaa kuin heitän jotain pois. Apulaiseni tutkii kaikki tavarat, ettei vain mitään tarpeetonta mene roskikseen.
Lopuksi taloon kannattaa tehdä kattotuolit, jotka liimataan kuivumaan toisiinsa liitettyinä, jotta kaikki ovat varmasti samanlaisia. Tässä vaiheessa huomasin, että apulaisen vahtiminen oli saanut sen verran ajatukseni harhailemaan, että olin laskenut kattuolien aisojen pituuden 30 cm syvän talon mukaan, enkä 35cm: mikä olisi tarvittu. Nyt nämä kattotuolit olivat juuri hieman liian lyhyet, vaikka niissä piti olla reilu työstövara mukana. Nämä voi säästää johonkin tulevaan projektiin ja tehdä uudet. Täsää vaiheessa rimaa on mennyt jo noin 9m. Onneksi olin ostanut varmuuden vuoksi 12 metriä, sillä uusiin kattotuoleihin ja talon alle tulevaan sokkeliin näitä rimoja tarvitaan vielä lisää.

3 kommenttia:

Taika Taiga kirjoitti...

kokeneen tekijän työtä on ilo seurata - aina oppii jotakin uutta. Kattotuolit yhdessä kuivumaan, niinpä tietenkin! Kiitos tästä blogista

Jorma kirjoitti...

Kiitos Taika. Tämä työtapa on syntynyt koska tällaisen rungon pystyy tekemään hyvin alkeellisilla työkaluilla. Ei tarvita kuin pieni käsisaha ja porakone. Runko on sen verran tukeva, että seinät voi tehdä vaikka pahvista ja talo silti pysyy tukevasti kasassa. Seinälevyt voi myös sahauttaa rautakaupassa rungon mittojen perusteella ja kiinnittää vaikka ruuveilla runkoon.

AwaludinUser kirjoitti...

hello my name lost Geard, an honor to participate comment here
pengobatan alternatif pemecah batu ginjal