Translate

lauantai 28. maaliskuuta 2015

Talon 58 sähkötyöt on tehty

Ensimmäinen parkkitaloni alkaa olla sähkötöiden osalta valmis. Viime töinä lisäsin helikoperitasolle vielä lentovalomaston, jossa vilkku väriään vaihtava ledi maston huipulla. Masto on saranoitu ja sen voi kaataa, kun taloa varastoidaan, tai jos se tuntuu leikeissä olevan tiellä.

Talo 58 valaistuna
Loppuvaiheessa lisäsin talon toiseen kerrokseen takan, jossa villkkuu puiden takana ledi tuikku.

Hieman pohdiskelua aiheutti hitsausvalona käyttämääni venttiilikorkkiin kätketty liikeilmaisin. Hitsaus lähti käyntiin joko valoa tai koko taloa heilauttamalla. Joku parempi keino piti keksiä. Lopulta kiinnitin valon pieneen mekaaniseen keinuun, joka heilahtaa, kun auton ajaa korjausrampin perälle. Nyt auton puskuri heilauttaa valoa sen verran, että hitsausvalo vilkkuu noin kymmenen sekunnin ajan kunnes korjaamon rampilla taas tönätään tätä vipukeinua. Nyt leikkivän lapsen ei tarvitse lähteä tavoittelemaan itse lamppua vaan lamppu heilahtaa luonnostaan heti kun auto ajetaan korjaamorampille.

Valmis johdotus korjaamon välikaton päällä

Vasta nyt pääsen kiinnittämään autokannen ja ajorampin taloon. Johdotus on tehty väljäksi jotta mahdollisia korjauksia tai myöhempia valaisinlisäyksiä varten pääsee johdotuksen sokeripaloineen vetämään esille irroittamalla kytkinlevyn talon seinästä. Sitä ei ole liimattu vaan se on ainoastaan muutamalla ruuvilla kiinni. Asennusvaiheessa oli huomattavasti väljempää työskennellä kun kaikki johtimet olivat avoimesti saatavilla.

Lopullinen kytkentäkaavio


Lopullinen kytkentäkaavio muodostui huomattavasti yksinkertaisemmaksi kuin se alustava suunnitelma, sillä kaikkien valojen osalta tyydyin käyttämään paristokotelon sisällä olevaa etuvastusta suojaamaan kaikkia valoja.

Takkaan laitoin ylimääräisen etuvastuksen vähentämään vilkkuvan takan vaikutusta muihin valoihin. Hitsausvaloa varten jouduin kytkemään ylimääräisen johtimen paristokotelosta taloon sillä venttiilikorkissa käyttöjännite oli 4,5 V ja vai ohittamalla paristokotelon etuvastuksen sain hitsausvalon välkkymään riittävän kirkkaana.

Nyt talon sähköt saavat olla koekäytössä sen aikaa, kun laitan ajorampin paikoilleen ja viimeistelen parvekkeen oven ja ikkunapuitteet.


Ei kommentteja: