Translate

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Talo 58 sähkötyöt jatkuvat

Varsinaisen talo osan sähkötyöt jo tuli tehtyä. Nyt on vuorossa pesupaikka ja korjaamo. Kumpaankun tuli karttovaloksi pienet led kuvut, joista vedin johtimet välikaton päälle. Samoin kuin kaikista tulevista johdoista koska kytkentäpaikka jää sinne.

Pesuhalli
Pesukoneen toteutin kolmella maalitelalla, jotka on akseloitu siten että sivuharjat ovat kiinteästi paikoillaan ja vaakaharja pääsee nousemaan urissa niin että hieman suurempikin auto pääsee ajamaan koneen läpi. 

Olin jo alunperin ajatellut elävöittää pesukoneen tunnelmaa väriään vaihtavilla led valoilla, mutta sitten törmäsin paikkakunnalle juuri avatussa Tiger myymälässä oheiseen diskopalloon joka oikeastaan ratkaisi koko tämän ongelman. Siinä on kolme eriväristä lediä ja koko komeus käy paristoilla.
 Diskovalolamppu
Purin lampun varovasti ja sain puolikkaasta pallosta kuvun pesuhallin kattoon. Sinne sijoitin ledit ja lampun kahvaosan kytkimineen sijoitin hallin seinään. Pesukoneen kattovalo käynnistyy tästä kytkimestä jolla saa aikaan kolme erilaista pesuohjelmaa sillä valon vilkkumisnopeuksia on kolme ja ne vaihtuvat tätä kytkintä painamalla.

Huoltohalliin olin alunperin haaveillut saavani jonkinlaisen hitsausvalon. Olin nähnyt sellaisen netissä, jonkun harrastelijan korjaamossa, mutta vastaavia ledejä en löytänyt mistään, kunnes törmäsin kiinalaisen postimyyntiliikkeen sivustolla oheiseen auton venttiilikorkkiin, jossa on sininen vilkkuva led sisällä.
Vilkkuva venttiilikorkki (Cruisailuautojen koristeeksi)

Tämäkin sai käyttövoimansa kolmesta pikkuparistosta, jotka oli sijoitettu venttiilin sisälle. Kytkin valon sellaisenaan talon muuhun sähköjärjestelmään mukaan, sillä olen tekemässä koko talosta paristokäyttöistä. Tämän valon sijoitin korjausrampin alle, jotta kirkas valo ei rasittaisi talolla leikkivän lapsen silmiä.

Välikaton rakentaminen osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä nyt johtimet mahtuvat vapaasti risteilemään tässä tilassa, jonka päälle loppuvaiheessa tulee parkkitaso. Käytin kytkentää pitkää sokeripalaa johon kerasin kustakin huoneesta tulevat johtimet omaan liittimeensä, joihin ketjutin paristokotelosta tulevan plusjännitteen. Huonevalojen miinusjohtimet vein talon edustalle sijoitettavaan kytkin paneeliin, josta on helppo hallita huonekohtaisesti valojen kytkentää. 

 Huonekohtaiset valokytkimet ja pääkytkin

Käyttökytkimet kuvassa ovat pesuhalli, huoltohalli, alakerta ja yläkerta sekä pääkytkin josta syttyvät liikenne-, mainos- ja ulkovat ja sammuvat talon kaikki valot riippumatta muiden kytkimien asennosta. Tällä kytkentäjärjestelyllä on tarkoitus helpottaa leikkien lopettamista, kun yhdellä kytkimellä voi varmistaa ettei lamppuihin jää valoja päälle. 

 Huoltohallin valot valmiina

Tässä kytkentävaiheessa kiinalainen laitevalmistaja oli järjestänyt pienen jekun, sillä kytkettyäni venttiilikorkin mukaan valoihin se ei syttynytkään huoltohallin kytkimestä, vaikka olin mielestäni johdottanut kaikki oikein. Hiplatessani johtimia alkoi venttiilivalo vikkua ja huomasin, että sinne oli rakennettu liiketunnistin mukaan korkin elektroniikkaan. Tietenkin on luonnollistta, etteivät autot vilkuttele venttiilikorkkejaan parkkipaikoilla. Laite vaatii syttyäkseen liikettä ja sammuu noin kymmenen sekunnin kuluttua, kun liike lakkaa. Nyt täytyy vain järjestää, että ajettaessa pikkuautoja rampille ne hiemn tönäisevät tätä valoa, jolloin se syttyy ja sammuu sitten itsestään kymmenen sekunnin kuluttua. Näin se on jopa parempi kuin uskalsin toivoakaan.

Talon lopullisen kytkentäkaavion teen vasta, kun koko kytkentä on valmis, sillä tarkoitus on lisätä vielä useita valolähteitä mukaan.

Ei kommentteja: