Translate

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Ikkunoiden valmistusta

Tällä kertaa päätin tehdä ikkunat valmiiksi ennen kuin alan aukottaa talojen seiniä. Luulisin että se hieman helpottaa ikkunoiden laittamista paikoilleen. Tosin olen aiemmin myös monasti tehnyt ikkunoita myös jälkeen päin, tehtyäni ensin aukot seinälevyihin. Sekin onnistuu, mutta aina tulee sellainen tunne että valmiin talon kanssa kuluu vain turhaa aikaa, sillä tähän näpertämiseen menee uskomatttoman paljon tunteja, kun aina välillä täytyy odotella liimojen ja maalien kuivumista.

 Liimatut aihiot kuivumassa maalauksesta
Valitsin ikkunoiden rakennusmateriaaliksi bilteman sytykelastut, joita on heppo liimata kulmittain yhteen. Sahasin aihiot mittoihinsa vasta ensimmäisen maaluksen kuivumisen jälkeen. L:n muotoisen aihion toinen sivu sahataan talon seinävahvuuden mukaan ja toinen ulkopuolelle jäävän peitelaudan mukaan. Itselläni talojen seinämävahvuus on nyt 10 mm ja verholaudan valitsin muos 10mm:n levyiseksi

Sahauskäsittelun jälkeen aloin sahailla aihioita jiiriin. Ikkunan kooksi, kehyksineen olin valinnut 75x90 mm tällöin jiiriliitoksen kärjestä voi helposti mitata kunkin riman pituuden.  Näissä jiiriin sahauksissa kannattaa todella pitää kokoajan ajatus kasass ettei tule paljoa susikappaleita. Itse tein kerran kymmenen ikkunan sarjan ja innoistuin sahaamaan, ikkkunakehyksiä sarjassa niin että hetkessä minulla oli todella paljon pikkurimoja, kaikissa jiiriliitos leikattuna väärinpäin. Tämä opetti sen verran että nykyisin leikkaan rauhassa kunkin rimanpätkän kerrallaan, sillä ei ole mukavaa oloittaa työtä heti alusta uudelleen.

Päätin tehdä kumpaankin taloon ristikkoikkunat. Ikkuna-aihioiden kavennuksesta jäi paljon kapeata rimaa jota voi käyttää ristikoiden tekemiseen. Kapeasta rimasta leikataan ikkunan sisämittojen mikaisia pätkiä joihin kolotaan ristikoden kohdalle riman puoleenväliin ulottuvat riman paksuiset kolot, joista ristikko on helppo liittää. Loppu onkin sitten kokoonpanotyötä ja ikkunakehyksen viimeistelyä.

Lopulta ikkunakehykset näyttävät jo valmiilta

Taloihin ikkuna-aukot voi nyt suoraa piirtää näillä kehyksillä, jolloin aukko on varmasti oikean kokoinen. Ikkunoita voi myös sovitella seinään oikean paikan löytämiseksi ennen aukon leikkaamista seinään.

Ikkunanpuitteisiin ei mikään pakko tehdä jiiriliitoksia, jotka ovat aika työläitä tehdä. Paljon nopeammin, ja vähemmillä työkaluilla, saa tehtyä puitteisiin oheisen kaltaiset suorat liitokset. Usein myös lopputulos on siistimpi kuin jiiriliitoksissa, jotka helposti jäävät irvistämään, jos kulmasahaus on hiemankaan epätarkka. Kummassakin tapauksessa epätarkkuuksia voi paikata puukitillä ennen maalausta.

3 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Hienot, tätä saa varmaan "matkia"

Jorma kirjoitti...

Kiitos Eija, Pidän tätä blogia vain jakaakseni tietoa muille harrastajille. Kaikkia ideoita saa soveltaa omiin projekteihinsa.

Paivinblogi kirjoitti...

Hyvä idea tehdä ikkunat noin. Kiitos taas hyvästä ohjeesta!