Translate

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Ikkunoiden sovitus paikoilleen

Ikkunoiden sovittaminen on tosi paljon helpompaa kuin ikkunoiden tekeminen valmiisiin reikiin, sillä nyt ei tarvitse enää tehdä kuin aukko jo ennalta tehtyihin ikkunoihin. Samat ohjeet pätevät, jos olet onnistunut löytämään juuri haluamasi ikkunan esimerkiksi jostain kaupasta.

Helpointa aukkojen tekeminen on silloin, kun seinän saa talosta irti. Tässä tapauksessa olin ostanut laatikot, joista kaikki seinät irtoavat helposti ruuveilla, monesti myös nukketalojen seinät ovat irroitettavia, joten sama ohje pätee.
Liimattujen kattotuolien irroitus

Olin jo onnistunut tekemään perusvirheen. sillä harjakattotalon kattotuolit olin jo innoissani liimannut kiinni muuhun talorunkoon. Onneksi olin jo aiemmin löytänyt tämän japanilaisen askartelusahan, jolla kattotuolit helposti irtoavat talorungosta. Ne vaan täytyy sitten myöhemmin kiinnittää uudelleen.

Jo tehdyn ikkuna-aukon kanssa voi piirtää ikkunan paikan. kaikki seuraava pätee myös valmis ikkunoihin, joita saa kaupasta. Ikkuna-aukon kulmiin kannattaa porata aukot, joista saa haluamansa sahanterän sisään jos haluaa sahata lehti- tai kuviosahalla aukon irti levystä.Itselläni on käytössä vain vannesaha, joten päätin, kylmän rauhallisesti, leikata levyn reunasta ikkuna-aukkoon, jossa reikien kohdalla oli helppo kääntää terä toiseen suuntaan. Kuviosahoilla voi helposti tehdä saman reiästä reikään, jolloin koko seinä säilyy ehyenä. Tässä minun tapauksessani peitän vannesahasta aiheutuneen sahausviivan pakkelilla. Ulkomaalaus ja tapetointi peittävät ylimäräisen sahausviivan lopullisesti.
Leikatun ikkuna-aukon koko kannattaa varmistaa sovittamalla kehyksiä paikoilleen. Todennäköisesti kaikki on mennyt hyvin. ainoa mitä en hoksannut kertoa jo alussa on että kalusteiden koko ja sijoitus kannattaa myös ottaa huomioon ennen aukkojen sahaamista. Jälkeenpäin ei ole mukavaa havaita että ikkuna tulikin väärälle korkeudelle tai portaikon kohdalle.


Seuraavaksi sitten taas talojen etenemisestä.


Ei kommentteja: