Translate

torstai 23. tammikuuta 2014

Talon materiaalit on valittu ja runko on pystyssä

Tämän talon tasot päätin tehdä 8mm:n vanerista, koska paikkakunnalta ei MDF-levyä löydy. Mdf olisi näihin pikkutaloihin selvästi vaneria parempi materiaali, koska se pitää muotonsa vuodenaikojen kosteusvaihteluista huolimatta. Uskon kuitenkin pärjääväni, sillä vanerista tulee ainoastaa kerrostasot, jotka on tuettu toisiinsa runkorimojen avulla. Seinät teen kovalevystä, sillä talon sähköistuksen vuoksi aion tehdä takaseinät ja ainakin toisen sivuseinän kaksinkertaisiksi.

Talon materiaalit : 8mm:n vaneri, 15x15mm puulistaa ja pari harjanvarren pätkää

Talon muodon ollessa selvillä kasaan rungon nopeasti liittämällä pystytolpat pohjavaneeriin 6mm:n liimapuutapeilla. Kerrosta tukevat rimat liitetään liimapuutapeilla pystytolppiin ja runko alkaa olla valmis.
Rakennuksen runko alkaa olla pystyssa

Parkkitalopäätyyn leikkaan kunnon pylväät harjanvarresta. Nyt toisen kerroksen levytasoon voi sahata pystyrimojen vaatimat kolot ja asettaa tason suoraa tukirimojen päälle. Tässä vaiheessa levy on vielä täysin irrallinen, tulevia edelleenkäsittelyvaiheita varten. Esimerkiksi porrasaukko ja maalaus on helpompi tehdä irralliseen levyyn.

 Talon muoto alkaa hahmottua myös luonnossa

2-kerroksen levyn joutuu vielä usempaan kertaan irroittamaan, sillä parkkitalo-osaan tulee vielä välikerros Sinne on tarkoitus saada sopimaan useta match-box kokoista autoa parkkihalliin. Parkkihallin mitoitus on kokonaisuudessaan näitä pikkuautoja varten, vaikka talo muilta osin noudattelee 1:12 nukketalomittakaavaa. Pystyrimat shaan lopullisiin mittoihinsa vasta kattosovituksen yhteydessä. Nyt alkaa vasta talon rakenneosien paikoilleen sovittaminen.

Tässä välillä nukkekotiharrastajat kyselivät hieman metalliputkien taivuttamisesta. Olen kokeillut menestyksellä oheisen kuvan kaltaista taivutustyökalua, jollaisen olen pikkupoikana, rakennustyömailla kuljeskellessani, nähnyt betoniraudoittajien käytössä hieman järeämpänä toteutuksena.


Lautaan ruuvataan pari ruuvia ja jätetään ne sen verran koholle, että putki mahtuu kulkemaan kantojen alla. Putken taivutus aloitetaan varovasti. ja siirretään putkea jokaisen taivutuslikkeen jälkeen hieman eteenpäin niin saadaan aikaan haluttu pyöristetty mutka ilman että putki heti lytistyy.
Jos tällä tekniikalla haluaa tehdä esimerkiksi valaisinjalusta, voi johtimet sijoittaa putken sisälle jo ennen taivutusta niin pieni lytistyminen ei haittaa. Messinki- tai kupariputkea voi käyttää myös valaisimen toisena johtimena, jolloin yksi eristetty lanka putken sisällä riittää.

Ei kommentteja: