Translate

perjantai 31. tammikuuta 2014

Saunamoduuli syntyy

Tässä talossa päätin tehdä saunan myös moduulina talon ulkopuolella, jolloin se on sitten myöhemmin helppo sijoittaa paikoilleen. Olin jossain vaiheessa ostellut näitä bilteman sytykerimoja ja nyt niistä sitten lähdettiin luomaan seiniä saunaan. Käytin rimojen liimaustaustana tavallista kovalevyä, jossa tässäkin tein virheen, kun liimasin rimat levyn kiiltävälle puolelle, joka olisi kelvannut myös huoneiston seinäksi, jopa sellaisenaan. No virheistään ehkä oppii, nyt sillä ei ollut niin merkitystä, koska ehdin vielä viimeisen seinälevyn kääntää ja muut seinät jäävät levypuolelta näkymättömiin suunnittelemani sandwitch seinän sisälle.

 Saunamoduuli alkaa syntyä

 Saunamoduulin koko on 15,5x15,5x15,5 cm

Moduulin katolle on tarkoitus vielä sijoittaa talon asukkaan makuupaikka, joten sauna ei voi olla täyden huoneen korkuinen. Kesken kokoonpanoprojektin puolisoni toi vielä jonkun pesuainepullon korkin nähtäville " Olisiko tästä valaisimeksi ?" Ei ehkä kuitenkaan saunaan, mutta mahdollisesti johonkin muuallle tähän taloon. nykyisillä led-valoilla voi loihtia valaisimen melkein mistä muoviesineestä tahansa.

Onko tämä valaisin ?

Sinänsä tosi kivaa että yhteistyö toimii, mutta saunaprojektiin en tätä kelpuuttanut. Sauna eteni pikkuhiljaa lähes valmiiksi asti. Käsittelin seinät nykysuuntauksen mukaan tummiksi Tikkurilan "Sauna mustalla", mutta päätin käyttää lauteissa alkuperäistä puurimojen vaaleata väriä.

Sauna moduuli valmiina, ainoastaan kiuas puuttuu

Sauna alkoi löytää mallinsa ja onnekseni portaikon lyhennyksestä jäi juuri sopiva palanen löylyhuoneen portaiksi. Tämä vain vahvistaa käsitystäni siitä, että portaat kannattaa aina tehdä hieman ylimittaisiksi ja katkoa vasta paikoilleen sovituksen yhteydessä. Nyt sain nämä löylyhuoneen portaat aivan kaupan päälle.

Lauteet on tehty puolitetuista Biltemarimoista, jotta näyttäisivät sopusuhtaisilta tässä mittakaavassa M1:12. Seinälaudatkin olisi voinut puolittaa, mutta laiskuus iski kesken projektin.

Sauna alkaa olla valmis, ainoastaan kiuas puuttuu samoin ajattelin laitella sellaisen perinteisen saunavalon sinne lauteiden alle. Onneksi en ole vielä liimannut lauteita paikoilleen.Sauna lopullisessa sijoituspaikassaan

Yritän näissä projekteissani myös hieman seurata nukkisharrastajien toiveita ja nyt teen koko ajan rinnalla pönttöuuneja kahdessa eri mittakaavassa 1:12 ja 1:18. Se pienempi mittakaava on tosi haasteellinen ja molemmatkin nyt, kun kaikki tavaratalot ovat keränneet joulukynttilänsä jonnekin piiloon eikä edes led kynttilöitä tahdo löytyä mistään.
Saunan testausta

Löysin kiukaaksi vanhan alumiinisen filmipurkin. Laitoin sinne kiuaskivien alle yhden punaisen ledin hehkumaan, jotta näyttää vähän luonnollisemmalta. Lauteiden alle tein perinteisen rimavalaisimen pienistä rimanpätkistä. Sielläkin on led sisällä odottamassa sähköjen kytkemistä taloon.

Katsellaan mitä kevät tuo tullessaan. Tämä taloprojekti menee joka tapauksessa eteenpäin.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Onpa upeen väriset seinät :D

Jorma kirjoitti...

Kiitos Pirre. Minusta se Tikkuilan saunamusta on vesiliukoisena tosi helppo käsittelyaine tuoreille puupinnoille, varsinkin kun sitä voi vielä levityksen jälkeen ohentaa esim. märällä rätillä halutunsävyiseksi.