Translate

sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Sähkötöiden valmistelua ja muuta pikkurakentelua

Lisäsin taloon savuhormin ja pienen sokkelin talon alle. Samalla lisätin kerrosten välille väliseinien kohdalle tukirimat joihin seinät on helppo kiinnittää.


Talon runko saa hieman lisärimoitusta väliseinien kiinnittämästä varten. Samalla koko rakenne myös hieman tukevoituu lisää. Alakerran kerran seinät on joka tapauksessa tehtäväksi, joten rakennetta voi lujittaa enää paikoilleen kiinnittevällä takaseinällä.

Nykyisin olen useimpiin taloihin tehnyt huonekohtaisen perusvalaituksen 12V:n led-teipeillä. Teippiä voi helposti katkoa 3:n ledin patkissä sopivan varaituksen aikaansaamiseksi. Euroopassa hyväksyttyjä virtalahteitä saa useista kaupoista esin Biltema, Motonet, Puuilo, Tokmanni sekä monet rautakaupat. 12V:n jännite on turvallista myös itse asennettuna.

Tähän taloon ajattelin kokeilla tällaisia 12V:n pienoisvalaisimia, jotka sattumoisin löysin Puuilosta. Näiden alkuperäistä käyttötarkoitusta en tiedä, mutta näyttivät aika sopivan kokoisilta nukketalon kattoon. Yläkerran valaistukseen aion edelleen käyttää led teippiä

Nykyiset led muuntajat ovat sen verran pieniä, että tällainen pienitehoista ledvalaistusta syöttävä muuntaja mahtuu hyvin talon alle piiloon ja johdotus on helppo kerätä hormia pitkin talon alle kytkettäväksi. 

Ainakin kerrosten välisen johdotuksen aioin piiloittaa tällaisen pienikokoisen johtokourun sisään. Tällainen pieni kouru mahtuu hyvin kulkemaan hormin kyljessä huoneiden nurkassa.

Vaikka talon koko valaistusjärjestelmä toimii 12V:n muuntajan syöttämänä, lisään kytkentään valmiiksi 1000 ohmin suojavastuksen jännitteen alentamista varten. Tämä siksi, että varaudun valmiiksi lisäätäämään yksittäisillä ledeillä toimivia valaisimia tai tulisijoja samaan kytkentään. Yksittäiset led komponentit toimivat 3-5V:n jännitteellä.

Lisään muuntajan yhteyteen valmiiksi sokeripalan, johon voi liittää sekä kaikki 12V:n valaisimet sekä mahdolliset alempijännitteiset lisävalaisimet ja tulisijat. Usein olen joka tapauksessa joutunut lisäämään näitä jälkeenpäin, jolloin se on usein ollut hankalampaa.

Ei kommentteja: