Translate

sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Talo no 89. Kokeiluja ledeillä - varastolaatikonkin voi tehdä nukketaloksi

Edellinen taloni oli sen verran työläs, että piti hieman huokaista, ennen seuraavan aloittamista. En kuitenkaan ihan malttanut pitää näppejäni irti työkaluista ja päätin tehdä hieman kokeiluja valaistuksen kanssa ennen seuraavan taloprojektin aloittamista.

Loysin nurkistani vanhan, Bauhausista ostamani varastolaatikon, josta syntyi talo melko helposti, reittämälla laatikkoon ovi- ja ikkuna-aukot. Tämä talo sai valmistusnumerokseen 89. Halusin tässä kokeilla miten tällaiseen pieneen nukketaloon saa helposti tehtyä valaistuksen.


Paristokäyttöisestä valosarjasta saa nopeasti tehtyä riittävän valaistuksen tällaiseen pieneen taloon. Sarjoissa on yleensä vähintään kymmenen pikkuista led valoa, joista tässä tapauksessa 4-lediä riittivät hyvin valaisemaan sekä ylä- että alakerran.

Paristokotelon sijoitin talon ulkoseinään, mitä paristot on helppo vaihtaa. Näissä paristokoteloissa on yleensä myös virtakytkin, mistä taloon saa helposti kytkettyä valot.

Paristokotelon voi myöhemmin halutessaan korvata esimerkiksi USB laturilla. Se tosin edellyttää suojavastusta laturin ja valaistusjärjestelmän väliin. Yleensä noin 220ohmin vastus on sopiva ja sellainen yleensä löytyy paristokotelon sisältä.

Toisena valovaihtoehtona halusin kokeilla 12V:n led teippiä. Sillä olin onnistunut löytämään tällaiseen käyttöön sopivaa profiilia, jonne teipin voi piilottaa ilman että se häikäisee käyttäjäänsä.

Sijoitin talon kattoon led teipista leikkaamani 3-ledin pätkän, sillä 12V:n teippejä voi yleensä katkaista vain 3-ledin välein. Vastaavasti leikkasin profiilista saman mittaisen kotelon valolleni.
Näin suora häikäisy on vältetty. Vastaavasti voi käyttää esimerkiksi L-profiilia häikäisysuojana teipin edessä.
Ledien kehitystyö on ollut viime vuosina tosi nopeaa ja uudet led teipit ovat usein niin kirkkaita, että jo tällainen pieni teipin pätkä alkaa olla liian kirkas nukketaloon. Sijoitin talon taakse himmentimen jolla valon kirkkautta voi portaattomasti säätää.

Talon jo valmistuttua löysin vielä tällaisen langattoman säätimen, jolla ledien tehoa voi säätää palamaan 100, 50 tai 25 %:n teholla. Tähän radiohjauksella toimivann säätimeen kuuluu vielä virran päälle ja poiskytkentä sekä valojen vilkkuefektit, jotka tuskin nukketalokäytössä tulevat kysymykseen.

Nyt voin tässä talossa helposti kokeilla erilaisia valoja sillä siinä on sekä 5V:n että 12V:n sähköjärjestelmät ja kumpaankin voi liittää lisää valaisimia. Todennäköisesti teen siitä pikkuhiljaa myyntikelpoisen talon jonka voin viedä omaan käsityöpuotiimme "Willa Vaski" tai vaikka Forssan Wanhan ajan lelumessuille.

Ei kommentteja: