Translate

keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Uusia leikkikaluja - ledit alkavat mullistaa kodin valaistusta

Nyt näköjään Lundbytalon rakentelu hieman keskeytyy, kun onnistuin saamaan Kiinasta suoraa tehtaalta kokeiltavakseni aivan uudentyyppisen led valaisimen.

Valaiseva levy on paksuudeltaan alle 1 cm

Kiinalaiset ovat keksineet laittaa lukemattomia ledejä rinnakkain mattavalkoisen lasin taakse ja aikaansaaneet valaisimen, joka sellaisenaan voidaan kiinnittää joko seinä- tai kattolevyksi, johon tarvittaessa tulee valo. Tämä mallilevy, jonka onnistuin hankkimaan, on kooltaan vain 30x30 cm, koska en halunnut alkaa kokeilla kovin suurilla elementeillä. Tämän tehtaan suurimmat valopaneelit ovat kooltaan 60x120 cm ja varmasti riittävät suurtenkin tilojen valaisuun. Näiden levyjen valmistaja on Hong Kong Huadian Lighting Co., Limited, mutta Kiinassa näyttää olevan myös muita vastaavanlaisia paneeleja valmistavia tehtaita.

 Kauko-ohjaimen avulla valoa voi himmentää

Jo pikainen tällä pikkupaneelilla tehty kokeilu osoitti, että tällainen pikku levy riittää valaisemaan oman työhuoneeni paremmin kuin nykyinen 3x40W:n kattoplafondi. Edisonin keksimä hehkulamppu alkaa todella käydä vanhanaikaiseksi. Enää ei tarvitse laittaa hehkulankaa lasikuvun sisään, jotta saataisiin aikaan valoa. Tässä on vain laitettu satoja ledejä mattalasin taakse piiloon ja saadaan aikaan todella tasainen lähes lämpöä tuottamaton valo.

Paneelin valo on todella tasainen

Vastaavanlaisia paneeleita saa myös varillisinä, jolloin kaukosäätimellä tai ohjaustietokoneella saa koko huonetilan värin muuttumaan halutun tunnelman mukaisesti. Itse halusin luonnonvalkoista valoa tuottavan paneelin jonka värisävy ei muutu myöskään himmennettäessä.

Värillisiä valopaneleita

Itselläni ei vielä ole varmuutta mihin tällaista panelia haluaisin käyttää. Ainakin valopöytänä tällainen paneeli toimii jo sellaisenaan, jos vielä tarvitsee tihruilla esimerkiksi vanhoja dioja. Luulen kuitenkin että teen tästä omaan työhuomneeseeni kattovalaisimen. Sen jälkeen ei enää tarvitse kiipeillä vaihtamaan polttimoita nukyiseen plafondiin. Käyttöikä ledeillä on kuitenkin kymmeniä tuhansia tunteja, joten enää ei lamppuja tarvitse vaihtaa.
Esimerkki neuvotteluhuoneratkaisusta

Luulen että tämäntyyppiset valaisuratkaisut tulevat mullistamaan kotien valaistustekniikkaa ja syrjäyttämään loisputkivalaisun suurissa tiloissa kokonaan. Ledit tulevat vaikuttamaan myös valaisinsuunnitteluun oleellisesti, koska pieniä ledejä on helppo sijoittaa valaisimiin miten tahansa. Nykyisin vielä paljolti sijoitetaan ledejä perinteisen näköisiin polttimoihin, jotta niitä voidaan hyödyntää vanhan tekniikan mukaan suunnitelluissa valaisimissa. Uusista led valoratkaisuista saa  Suomessa yksityiskohtaisia tietoja mm. helsinkiläisestä alan edelläkävijäyrityksestä Led Lux

Sen verran innostuin tästä uudesta valaisimesta, että päätin hieman laittaa näitä asioita myös paperille ja tuottaa nukketaloharrastajille vielä yhden kirjan, joka keskittyy vain nukketalojen sähkötöihin. Kirja valmistunee jouluksi. Tältä alueelta on tullut paljon kysymyksiä ja alkoihan koko harrastukseni siitä, kun yksi ystävistäni antoi 2000 luvun alussa ledejä kouraani kysäisten: "Keksitkö näille jotain käyttöä?" Aloin sitten rakennella taloja näiden ledien ympärille eikä loppua vielä näy.

Aiemmat kirjani on otetty yllättävän hyvin vastaan, joten päätin vielä laitella nukkekodin sähköasennusasioitakin kansien väliin. Kaikista kirjoista on nyt saatavilla myös e-kirja versiot, joita yllättäen on mennyt kaupaksi vain Ruotsissa, vaikka kirjat ovat suomenkielisiä. Englanninkielistä "The Dolls House ABC" kirjaa on myyty lähinnä anglosaksisissa maissa.

5 kommenttia:

Raija kirjoitti...

Wau, mikä lelu! Jospa joskus tulisi kaukosäädettäviä värivaloja nukkekoteihin sopivan kokoisina, nuo taitavat peittää koko katon. Mä muistan joitakin vuosia sitten yhden harrastajan, joka kertoi miehensä asentaneen Barbie-taloon valonhimmentimiä. Ai, että olin kade!

Unknown kirjoitti...

Ja nyt lähtee kirje Joulupukille, eka lahjatoive selvisi tämän artikkelin myötä. Tätä kirjaa olen kaivannut!

Taru kirjoitti...

Hei, tulen tänne sun luo kirjottelemaan niin ei mene ohi tuon harrastajalistan aihealueen niin kovin. Jokin aika (n. 2v) yritin kovasti selvitellä ledien valotehoja ym. Halusin hyvän ja riittävän valaistuksen kotiin. Silloin päädyin aika hyvällä värintoistolla oleviin loisteputkiin. Tiedätkö ilmoittavatko nämä ledipanelien tekijät sitä värintoistolukua? Se on semmoinen prosenttiluku. Kelvinit sitten erikseen vielä. Haaveena olisi että saisi tehokkaat täyden spektrin valot päivänvalon sävyllä tai vielä mahtavampaa olisi jos voisi sävyä vaihtaa valkoisempaan ja vaikka lämpimän hämyyn ja vielä niin että värintoisto säilyisi. Se värintoisto taitaa vaan olla naimisissa sen kylmän päivänvalon kanssa ja siksi "kelpaa" mulle mainiosti. Joskus kuitenkin vaikka jouluaattona kerran voisi haluta hämyisempää. No joo, ei tarvitse vastata, mutta jos tiedät jotain, minusta saat kiinnostuneen yleisön jatkossakin :)

Jorma kirjoitti...

Tarulle ja muille kiinnostuneille. Tässä kyseisessä oaneelissa värisävy on mainittava tilauksessa, Sävy ei himmennyksessä muutu koska himmentäminen tapahtuu sammuttamalla osa ledeistä. Minulle tämä on vain mielenkiintoinen kokeilu tarkempaa tietoa mahdollisuuksista saa asiantuntija firmoista esim http://www.ledlux.fi/

Paivinblogi kirjoitti...

Kiitos, taas oli mielenkiintoista luettavaa. Hyvä, että joku neuvoo näissä sähköasioissa ja saa tietoa uusista laitteista.