Translate

tiistai 16. syyskuuta 2014

Paluu arkeen - Lundby:n uudet lattiat ja muuta pikku puuhastelua

Naapurin muutosta jättämä Lundby talo toimii pienenä koekenttänä, jonka kanssa voin hieman maistella myös tätä pikkumittakaavaa. Valot siihen jo tuli ja päätin seuraavaksi päällystää lattiat sillä se alkuperäinen vaaleansininen väri ei oikein tuntunut mukavalta. Olin jo aiemmin hankkinut bambusäleistä tehtyjä ruokapydän tabletteja joista tein lattia jo niihin kahteen edelliseen pikkutalooni.

Lundby:n uudet lattiat
Sen verran oli vielä materiaalia jäljellä, että sain helposti leikattua myös tähän taloon lattiat. Laudat ovat hieman ylileveitä tähän mittakaavaan, mutta annoin silti mennä sillä tämä oli tosi helppo tapa saada lattioihin uudet pinnat. Kylpyhyoneeseen laitoin palan muovimattoa, jota oli jäänyt omasta 1:1 keittiöremontista. Talon ilme muuttui välittömästi. Nyt vain sitten ihmettelemään mitä ulkokuorelle tehdään.

Tähän väliin tuli kuitenkin uusi Lundbymittakaavaisen talon laajennus. Erään harrastaja melko erikoiseen taloon tulisi saada yksi kerros lisää. Talo on todennäköisesti Lundby-tehtaan tekemä, koska ratkaisut ja mittakaava näyttävät hyvin samanlaisilta. Huonekorkeus talossa on 20 cm ja talon alle tulisi saada yksi kerros lisää. Talo avautuu kahteen suuntaan ja siinä on väliseinät ristikkomaisesti talon keskellä.
Talon laajennusprojekti
Hieman haasteellisen projektista tekee se, etten ole koskaan nähnyt kyseistä taloa ja kaikki mittatiedot perustuvat sähköpostitse saatuihin mittoihin. Yritin hieman vakoilla hallussani olleesta Lundbytalosta seinien ja ikkunoiden rakennetta. Vanhoissa Lundby-taloissa näyttävät seinien kiinnitysrimat olevan puurimoista jyrsimellä kolottuja siten, että seinälevyt kiinnittyvät näihin rimoihin.

Huomasin että niitä Bilteman rimoja liimaamalla saan aikaiseksi samantyyppisen rimarakenteen jonne kovalevyseinät saa hyvin upotettua riman sisään, Talon erikoisen muodon vuoksi tei vielä keskipylvään josta nämä seinät kiinnittyvät neljään eri suuntaan. Seinän kiinnitys tukirimoihin

Seinät kiinnittyvät tukirimoissa oleviin koloihin. Tavallinen kovalevy on juuri sopivan paksusta sujautettavaksi Bilteman rimojen paksuisiin koloihin. Samaa tekniikka voi hyvin soveltaa, jos haluaa itse rakentaa alakerran tavalliseen Lundby taloon.

Ponttihirsiseinää

Vastaavasti samalla tekniikalla voi näistä rimoista tehdä pontattua höylähirsiseinää, jos sellaista tarvitsee jossakin projektissaan. Taas kerran nämä rimat tulivat arvoon arvaamattomaan, sillä jyrsimen hankkiminen tällaiseen pikkuprojektiin olisi ollut jo hätävarjelun liioittelua.

Ei kommentteja: