Translate

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Hauskaa Joulua !

Omassa pikkupajassani alkavat nyt kiireet helpottaa ja onnistuin saamaan kaikille halukkaille talot, takat ja uunit postiin jouluun mennessä. Nyt alkaa jo olla aika rauhoittua joulunviettoon.


Kuvan talon olen jo muutama vuosi sitten hankkinut valmistalona, jonka avulla piti kokeilla kuin helppoa valmiin talopaketin kokoaminen on. Pahvilaatikkon pakatuista levyista vlmikksi taloksi meni noin puoli päivää. Mutta se jälkeen en ole tälle talolle ehtinytkään tehdä yhtään mitään. Se on seissy jo muutaman vuoden palvellen lähinnä tarvikevarastona.

Tarkoitus oli tehdä tästä harjoitus jonka avulla saisin ehkä kerrottua muillekin harrastajille mitä kaikkea tällaisen talon kanssa tulkee vastaan kun sitä valmistellaan lopulliseen käyttökuntoon. Ehkä tulevan vuonna jo saan itseäni sen verran niskasta kiinni, että lähden tekemään sen valmiiksi. Aion tapetoida ja maalata sen ainakin sisäpinnoiltaan, jotka nyt ovat ruskeita MDF-levypintoja. Lisäksi tarkoitukseni on tehdä siihen myös valot ja kertoa sitten tällä palstalla mitä niiden kanssa tulee vastaan.

Jo ensimmäisessä kokoamisvaiheessa huomasin, että tässä talossa saa ruuvien kanssa olla tosi varovainen, sillä ruuvit kiinnityvät suoraa mdf levyyn. Ne ovat myös erikoisruuveja joita ei kannata hukata, sillä rautakaupoista tuskin löytyy samanlaisia tilalle.

Tällaisissa taloissa ei kannata käyttää koneellisia ruuvinvääntimiä, sillä niillä saattaa pilta talon jo ennenkuin se on kasassa. Tämä vinkkinä niille, jotka mahdollisesti saavat tällaisen valmistalon joululahjaksi.

Nyt oli hyvää aikaa hieman inventoida tavaroita kun kaikki työt on saatu valmiiksi ainakin tältä vuodelta. Huomasin että lamppuaihioita minulla alkaa olla tarpeeksi suunnilleen kaikkiin taloihin joita jaksan vielä rakennella. 


Yllätyksekseni löysin jemmoistani myös erilaisia led kynttilöitä enemmän kuin Hämeenlinnan kaupoissa on enää tässä vaiheessa hyllyillään. Ei ainakaan alkuvuodesta tarvitse lähteä kynttilöitä etsiskelemään.

Led kynttilät ovat käyttökelpoinen valon lähde erilaisiin tulisijoihin

Led kynttilöitä käytettäessä suurin ongelma on löytää sopivankokoisia pienimittakaavaisiin M 1:18 taloihin. Kynttilän paristokotelo tai kovin suurikoinen muovinen liekkiosa eivät enää sovellu pienimittakaavaisiin uuneihin ja takkoihin. 

Näistä sitten ehkä lisää ensi vuoden puolella. 

Tässä vaiheessa toivottelen "Rauhallista Joulunaikaa!" kaikille harrastajille.


5 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Vau mikä valaistusidea, tästä löytyikin muutaman tunnin nettiselailun jälkeen ratkaisu rakenteilla olevaan nukkekotiini! Kiitos!! Roomboksiini tein patterivalot irtoledeillä juottamalla ja ihan niin ruohonjuuritasolta en haluaisi tähän taloprojektiin ryhtyä. Talooni tulee kymmenkunta lediä, joten haasteena lienee löytää valosarja, jossa on tarpeeksi vähän ledejä. Onko sinulla näppituntumaa tai arviota, kuinka paljon ledejä voi tuollaisesta patterivalosarjasta poistaa niin, että systeemi vielä toimii; jos ostan 20 ledin sarjan ja liitän vain 10, onnistuukohan vai joko tarvisi jonkun vastuksen.. jos en löydä sopivampaa sarjaa...

Oletko kokeillut irroittaa tuollaista lepattavan kynttilän lediä ja liittää samaan virtapiiriin muiden ledien kanssa? Tai saakohan noita lepattavia ledejä irrallisina? (Vai onkohan se edes ledin ominaisuus vai jonkin muun, miettii ummikko.) =)

Jorma kirjoitti...

Jos ne on kytketty reilusti rinnankykentään, eli koko valosarjassa menee vain kaksi johdinta lediltä toiselle, voit napsia ledejö pois yhden kerrallaan ja loput jäävät palamaan. Oman kokemukseni mukaan 12 ledin sarjasta voi jättää vaikka vain yhden ja se vielä toimii ihan hyvin. Käytännössä noin puolet voi huoletta jättää pois.
Jos ledien välillä kulkee useampia johtimia on sarja tehty useista rinnankytketyistä sarjoista ja yhden lampun poistaminen saattaa sammuttaa esim 10 samassa sarjassa olevaa lamppua. Paristosarjoissa tätä ongelmaa ei yleensä ole.

Jorma kirjoitti...

Uudemmissa led kynttilöissä lepatus ominaisuus on integroitu lediin jonka voi helposti irroittaa.
Vanhemissa kynttilöissä on ledin lisäksi pieni elektroniikka osa joka täyttyy myös irroittaa mukaan.
Yhden tai kaksi lepattaa voi liittää muiden ledien mukaan.
PAristojen tullessa vanhoiksi myös valot alkavat hieman vilkkua. Siitä pääsee eroon vaihtamalla uudet paristot.

Mari kirjoitti...

Kiitos vastauksesta! Taidanpa kokeilla sitä lepattavan liittämistä samaan virtapiiriin takkatuleksi, jos löydän sopivan ledin. Ihanan näköisiä takat/uunit noissa videoissasi!

Valosarjakaupoille tästä... =)

Unknown kirjoitti...

a very interesting information, with this insight we are getting, thanks a lot for various information

pengobatan alami radang kelenjar tiroid,pengobatan lipoma tanpa operasi,obat kolitis herbal,obat penurun trigliserida tinggi,obat demam tifoid herbal,obat darah beku herbal,cara alami menyembuhkan tukak lambung,cara alami menyembuhkan hidrokel,cara alami menyembuhkan dispepsia,obat paru obstruktif kronik herbal,cara alami menyembuhkan ispa,obat encok herbal,obat penghilang luka bekas operasi,cara alami menyembuhkan osteoartritis,obat fistula ani tanpa operasi,cara alami menyembuhkan epilepsi,cara alami menyembuhkan perut bengkak,cara alami menyembuhkan jantung iskemik,cara alami menyembuhkan maag akut,cara alami menyembuhkan bronkitis,cara alami menyembuhkan lambung bocor,cara alami menyembuhkan cacar air,cara alami menyembuhkan osteomalasia,cara alami menyembuhkan miom uteri,obat klep jantung bocor herbal,obat tradisional gula basah,obat jantung koroner herbal,obat amandel herbal berkualitas,cara alami menyembuhkan ginjal polikistik,pengobatan kram usus herbal,cara alami menurunkan leptospirosis,obat penghancur batu ginjal yang alami,obat tradisional hipertensi mujarab,obat tradisional gagal jantung kongestif,obat tradisional diabetes insipidus,pengobatan tradisional ejakulasi dinis,obat herbal pengecil perut buncit,pengobatan tradisional batu empedu,pengobatan tradisional penyakit liver,cara alami menurunkan darah tinggi,obat penurun asam lambung,obat herbal radang lambung