Translate

perjantai 2. marraskuuta 2012

Talon ensimmäinen kokoonpano

Kun seinämateriaali on valittu, kannattaa seinälevyt aluksi leikata "noin"-mittoihin sovittaa rungon päälle ja leikata lopulliset seinälevyt tarkaan rungon mittoja noudattaen. Tällä tekniikalla kaikki runkon kokoamisessa mahdollisesti tulleet pienet mittavirheet tulee eliminoitua ja levyt ovat tarkalleen samankokoiset kuin runkokin. Tässä talossa seinämateriaaliksi valikoitui lopulta 6 mm:n vaneri, vaikka mieluimmin olisin käyttänyt 6mm:n MDF-levyä, jota paikkakunnalla ei kuitenkaan ollut saatavissa.

Päätylevyjen sovitus

Sovitusvaiheessa tukirimojen ja lattioiden paikat kannattaa piirtää levyn sisäpinnalle. Tämä helpottaa myöhempää aukkojen tekemistä sekä huonekohtaista tapetointia ja maalausta. Seiniin voi piirrellä tässä vaiheessa aika vapaasti myös ikkunoiden ja ovien paikkoja. Piirtämiseen suosittelen lyjykynää, sillä kuulakärki- ja tussikynät saattavat aiheuttaa yllätyksiä maalauksen ja tapetoinnin jälkeen. Tapetin ja maalauksen reunat jäävät näiden tukirimojen ja lattialevyn taakse piiloon, joten lopputulos on siisti kun pinnoitetut levyt lopulta kiinnitetään paikoilleen.

Seinälevyihin porataan kiinnitysreiät, jotka osuvat tukirimojen ja lattiamateriaalien kohdalle.


 Sisäseinät voi vielä sovittaa ja liimata paikoilleen

Tässä talossa takaseinä rakennetaan kaksinkertaiseksi sähköjohdinten kätkemiseksi. Sisäseinät voi nyt liimata paikoilleen. Jos väliseinien paikat ja tapetointi/maalaus on jo tiedossa, kannattaa sisäseinät tapetoida ennen kiinniliimausta. Se ei ole välttämätöntä. koska koko muun rakenteen voi vielä purkaa ja seinät on helppo tapetoida myös myöhemmin.

Koko talo kannattaa tässä vaiheessa kasata kertaalleen ikkuna-aukkojen paikat voi kokeilla muutaman mittakaava huonekalun avulla, jotta aukot eivät osu liian lähelle lattiaa tai kattoja. Kiinnitettyjen levyjen kanssa tulee kaikki nurkat myös tarkastettua ennen seuraavaa työstövaihetta, jossa aukkojen sahauksen lisäksi levyistä voi korjata niihin mahdolliset jääneet mittavirheet.


Talo on nyt kuin hölmöläisillä, valo pitää kantaa sisään. Onneksi tähän on sentään tulossa sähkövalot.

Takaseinän ja mahdollisen etuseinän mitat tarkistetaan vasta kun päädyt ovat paikoillaan. Muutoin jää helposti ottamatta huomioon päätyjen levypaksuus, eikä nurkista tule siistejä. Tämä talo on nyt kaikilta neljältä sivultaan peitettynä, sillä taloon tulee saranoitu, avattava etuseinä.

Ei kommentteja: