Translate

torstai 15. marraskuuta 2012

Valaisinrakentelua kynttilöistä

Nukkisharrastajien palstalla on ollut jonkun verran keskustelua näiden pikku LED kynttilöiden käytöstä valaisimina. Otin tähän talonrakennuspuuhien keskelle tällaisen pikkuharjoituksen, josta saattaa muillekin rakentelijoille olla hyötyä.
Ongelmana on ollut se, että kaupan led kynttilät useimmiten vilkkuvat joka tietenkään saa olla valaisimen ominaisuus, vaikka se tulisijoissa ja takoissa on haluttu ominaisuus.

Kuvissa on puolentunnin aherruksen jälkeen syntyneet kaksi valaisinta, joiden synnyn työvaiheet näytän alla. Vasemmanpuoleisen valaisin on Tiimarista löytynyt pikku narukerä, jonne LED on työnnetty sisälle. oikeanpuoleinen valaisinaihio on valmistettu askartelumassasta ja valaisinsarjasta lainattu led on paistettu massan mukana, jolloin se on valmiiksi osa valaisinta.

Erilaisia kynttilöitä on kaupoissa sopuhintaan näin joulun alla vaikka kuinka paljon. Joku harrastajista kuten itsekin olivat huomanneet, että kukkamalliset kynttilät eivät vilku, joten ajattelin sitten kokeilla vinkiksi miten niitä voi hyödyntää. 

Nämä kukkamalliset aukeavat helposti koska kansi on vain painettu kiinni käyttämättä liimaa ollenkaan. Itselleni oli sattunut vain punaisia ja sinisiä, joten niistä ei sellaisenaan saa kunnon valaisimia, mutta se paristokotetelo-kytkin-kokonaisuus kannattaa säilyttää ehjänä, niin saa rakennettua helposti itsenäisesti toimivia valaisimia, joihin pariston voi myös vaihtaa. Irroitin ne värilliset ledit ja toisessa kokeilussa vein ennalta tehdyn valaisimen johtimeet hieman suurennetuista led johtojen aukoista suoraa niihin kytkinnastoihin. joissa alkuperäiset johtimet olivat kiinni.

Toisessa tapauksessa
irroitin siitä kukasta vain ledin ja toin ne alkuperäiset johtimet hieman suurennetuista rei'istä kukan päälle, nipsaisin valmiista led valosarjasta yhden keltaisen ledin johtimineen ja kytkin kiinni niihin alkuperäisin johtoihin. Tämä näyttää jo johtojenkin varassa seivovan niin hyvin, että siitä voisi tehdä myös jalkalampun. Täytyy panna harkintaan.

Tämä alkuperisten kytkentäjohtojen hyödyntäminen on todennäköisesti helpompi vaihtoehto, varsinkin jos juotoskolvia ei ole käytössä, jolloin valosarjasta lainatun ledin johtimet voi yhdistää siihen paristo-osaan kierreliitoksella, kuten aiemmin olen tällä palstalla kertonut.

Joissakin valkoisissa vilkkuvissa teekynttilöissä on ruuveilla avattava kansi, joten niitäkin voi käyttää helposti paristovalaisimien valmistamiseen. 

Sisältä paljastuu usein oheisen kaltainen rakenne Pienikokoisessa painopiirilevyssä on kynttilän vilkutuskoneisto. Sen voi ottaa irti ja kytkeä joko piiristä irtijuotettu tai kokonaan uusi led niihin näkyvillä oleviin johtimiin, Tällöin saa vikkumattoman paristovalaisemen vastaavalla tavalla kuin edellä on kuvattu.
Ledien kanssa on hyvä muistaa että johtimien järjestys on tärkeä sillä se palaa ainoastaan kun + ja - navat osuvat oikeisiin johtimiin. Siitä selviää helposti kääntämällä vain johtimet keskenään.


Uusimmissa led kynttiloissä vilkutuselektroniikka saattaa olla integroituna lediin. Tällöin kynttilän sisällä ei ole painopiirilevyä ja vilkutuksesta pääsee eroon vaihtemalla ledin tilalle jonkun tavallisen komponentin.

Kaikki led kynttilät eivät aukea näin helposti, vaan purkamiseen joutuu käyttämään niin paljon väkivaltaa, ettei loppuja osia enää voi käyttää. Joissakin lyhtyvalaisimissa saattaa virtakytkin sijaita myös lyhdyn päällä, joka voisi olla hyödyllinen esimerkiksi pöytä- tai lattiavalaisimissa.

Intoa kokeiluihin, jotka näillä paristokäyttöisilla laitteilla ovat ainakin turvallisia. Eivätkä taloudelliset menetyksetkään ole kovin suuria, vaikka kaikki ei heti onnistuisikaan.

2 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Huoh, hieno oivallus ja kivaa, kun on ohjeetkin. Kun vaan osaisi. Mutta valot näyttävät mahtavilta - ja ovat todella paljon edullisempia kuin valmiina ostetut!

Jorma kirjoitti...

Ei muuta kuin kokeilemaan. Näillä ne sähkökokeilut ovat täysin vaarattomia ja laitoin hieman ohjeita kun moni muukin harrastaja on innostunut kokeilemaan omien valaisinten rakentelua. Tämä se on kunnon kierrätystä kun kaikki vanhat pullonkorkit tulevat uusiokäyttöön.