Translate

torstai 17. joulukuuta 2020

Ikkunat tehdään alkuperäisen mallin mukaisiksi

Tässä talossa ilmeisestikin ikkunat ovat ovat portaikon jälkeen vaativin rakennuskohde. Teen ikkunat siten, että rakennuksen seinävahvuus 3mm:n kovalevy määrittelee myös ikkunoiden sisäkehyksen vahvuuden.

Talon ikkunat ovat hieman tavanomaista monimutkaisemmat, heijastellen hieman talon ikää, joka on jo hieman vanhempi kuin tyyppitaloina rakennetut rintamamiestalot.

 

Ikkunakehysten rungot on tehty 3x3mm:n mäntyrimasta vastaten ulkoseinien 3mm:n seinämävahvuutta.

Ikkunat voi mitoittaa mittakaavaan suurennetun valokuvan avulla, ellei mittapirroksia ole käytettävissä.


Ikkunoiden poikkipienat ja vuorilaudat kannattaa maalata väreihinsä jo raakaaineina. Tässä tapauksessa poikkipienoina on käytetty kahvirikkuja ja vuorilautoina halkaistuja biltemarimoja, jotka ovat normaalia ohuempia, vahvuudeltaan vain 1,5 mm perinteisen 3mm:n sijasta.

Kahvinsekoitustikut ovat käyttökelpoisia monenlaiseen nukketalorakentamiseen. Tikkuja myy tukkupakkauksissa ainakin ETOLA oy. Yksittäisiä tikkuja voi varmaan saada joistakin kahvioista.

Valmiit eikkunakehykset voi sitten kokoonpanovaiheessa liimata seiniin paikoilleen. Kehykset voi jätää lasittamatta tai varustaa esimerkiksi muikalvosta tai plexistä leikatuilla laseilla- Hieman harmittaa tällainen aikaa vievä näpertely, kun tietää että tarvikekaupoista saa valmiita, taidolla tehtyjä, kiinalaisvalmeisteisia ikkunoita varsin sopuisaan hintaan, Ei kommentteja: