Translate

lauantai 17. lokakuuta 2020

Talo no 94 valmistui vihdoinkin

Tämän talon valmistuminen törmäsi erilaisiin vaikeuksiin matkansa varrella. Merkittävin lienee ollut viime jouluna saamani aivoinfarkti, joka alkuvaiheessa näytti niin vakavalta, että joudun keskeyttämään kaiken askartelun. Myöskin keväällä korona pandemia on on aiheuttanut sen, että olen tietenkin riskiryhmäläisenä joutunut olemaan karanteenissa ja siten vähentämään kaikkea liikkumistani.

Tästä lähdettiin. Talosta oli säilynyt joitakin vanhoja valokuvia joiden perusteella talo sitten rakennettiin mukaillen mittakaavaa 1:12.

Talo on aika perinteinen rintamamiestalo, ikkunat ehkä hieman yleistä suurikokoisemmat. Sisäänkäynti talon on talon suoralta sivulta ja kuisti vastaa melko normalikokoista kuistia.

Rintamiestaloista on yleensä kaikki lämmitystoiminnot keskitetty keskusmuurin yhteyteen. Huonejako on tehty palohormin ympärille.


Huoneiden järjestys on sellainen, että kaikkiin huoneisiin ei pääse lainkaan, ellei seinistä tehdä avattavia. Tässä talossa ainoastaan talon talon takaseinä on kiinteä ja etu- ja sivuseinät on ovat toisesta reunastaan saranoituja. Näin jokaista huonetta pääsee yksilöllisesti kalustamaan.
 
Seinät kiinnittyvät magneettislavoilla. Kuistin katon voi irroittaa, jotta sinnekin saa helposti kalusteet. Joissakin taloissa olen käyttänyt irroitettavia, magneeteilla kiinnittyviä, seinäkappaleita.
 

Väiseinien kiinnitykseen olen käyttänyt tällaisia tarrakiinnitteisiä johtokouruja ja kevyttä liimausta, jotta seinät voi helposti irroittaa pintakäsittelyä ja tapetointia varten. Talon  itsekantava runkorakenne sallii tällaisen seinien irroittamisen, vielä pystyttämisen jälkeen.
 

Huoneet ovat tässä vaiheessa vielä tyhjiä, sisältäen ainoastaan palomuuriin liitetyt lämmityslaitteet.  Läämitys laitteiden sisällä loistavaa led tulta varten talon muuntajaan on järjestetty alennettu 5V:n jännite näitä yksittäisiä ledejä varten, muun sähköjärjestelmän ollessa 12V.
 
Talon yläkerta on melko tyypillinen kahden huoneen asunto. Kattojen lappeiden alle jäävä matalatila on usein hyödynnetty varastotiloina. Usein yläkerta rakennettiin vasta asukkaiden muutettua jo asumaan. Yläkerta palveli usein alivuokralaisasuntona.
 

Nukketalokäyttöön muokattuna kannattaa miettiä voiko neliöitä käyttää varastotiloiksi. Jätin valmiiksi yhden varastoseinän pois ja korvasin portaikon kaiteilla. Näin asuinhuone saadaan hieman väljemmän tuntuiseksi. Huoneen takana on pieni makuualkovi, joka jää kiinteän kattopuoliskon alle.
Kiitos talon tilaajalle pitkämielisyydestä aikataulun pettäessä tosi pahasti. Tämä talo antoi kuitenkin uskoa siihen että voin vielä jatkaa näitä puhdetöitäni, varsinkin kun neurologi suositteli tämänlaista toimintaa mahdollisimman tehokkaana kuntoutuksena aivoinfarktin jälkeen.
Seuraava talo onkin jo järjestyksessään no 95. Siitä sitten seuraavissa teksteissä.
 


Ei kommentteja: