Translate

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Talo 62 sähkötöiden viimeistelyä ja ensimmäinen ulkoseinä.


Ensimmäinen päätyseinä on valmis

Lediteippi alkoi pysyä hyvin pienten kuumaliimavahvistusten avulla paikoillaan. Valot ovat palaneet pari päivää, eikä yksikään teippi ole pudonnut paikoiltaan. Valot voi nyt huoletta jättää paikoilleen.

Laitoin kytkentäpisteenä toimivan sokeripalan talon alle, missa on juuri sen verran tilaa että johtimet ja sokeripala mahtuvat sinne hyvin piiloon. Johtojen osalta tarvitaan enää pientä siistimistä ja muuntajalle menevän johtimen osalta vedonpoisto. Johtimet kiinnitin tukipalkkeihin pienillä nauloilla ja kuumaliimalla, jolloin välijohdot eivät roiku näkyvillä. Lisäksi yhteen tukipalkkiin liimasin pienen johtokourun, jota pitkin virtajohto menee talon alle.

Muuntajan kytkentäpiste on talon alla. 

Sokeripalaan voi myöhemmin lisätä muita valoja mikäli se on tarpeen. Muuntajalle menevään johtoon kannattaa aina laittaa jonkinlainen vedonpoisto, jotta taloa siirreltäessä seinärasiassa oleva johdin ei nykäise koko sähköasennusta pilalle. Tässä tapauksessa tein johtimeen solmun ja varmistin sen vielä kuumaliimalla, joten ainakaan vahingossa muuntajalta tuleva johto ei lähde repimään johtimia sokeripalasta irti.
 Seinäpalat tehdään rimoituksen väliin sopiviksi

Toistaiseksi jätän sähköasennukset ja siirryn talon vaativampaan rakentamiseen eli seiniin. Lisää vaikeusastetta tuli siitä, että taloon halutaan ulkolaudoitus. Olin jo päättänyt että kokeilen, miten kovalevylle liimattu laudoitus toimisi. Näin itse seinämateriaali on 3mm:n kovalevyä, jonka pintaan laudoitus liimataan. Tällä tavalla talon paino säilyy jollain tavalla hallinnassa, sillä tukevampiin seinälevyihin liimattu laudoitus nostaisi talon painoa kohtuuttomasti.

Bilteman sytykerimat ovat lähes sellaisenaan erinomaisia lautoja talonrakentamiseen, mutta ovat sen verran leveitä 16mm, että ovat mittakaavassa 1:12 hieman liian järeitä seinälaudoiksi. Lattialankuiksi tai hirsiseinäksi niitä voi kyllä hyvin käyttää myös sellaisenaan tai hirsiksi vuoltuina.

Päätin lähteä urakoimaan ja puolittaa kaikki seinäpintoihin tarvitsemani rimat. Puolikas rima vastaa tässä mittakaavassa melko tarkkaan reaalimaailman 4`` lautaa, joka valmiissa talossa on ehkä paremman näköinen kuin leveät lankkuseinät.

 Laudoitus kannattaa kiinnittää kerralla koko seinäpinnalle

Ikkunaukot ja oviaukot leikkaan levyihin valmiiksi. Näin laudoituksen pystuu asettelemaan myös aukkojen kohdalta tasaiseksi. Ensimmäinen koeseinä syntyi melko nopeasti, sillä haluan varmistua siitä onko tämä oikea tapa, vai kannattaisiko sittenkin käyttää täysikokoisia levyjä. Tämä on parempi kokeilla ennen kuin pilkon kaikki rimani puolikkaiksi. Tässä työssä todennäköisesti minisirkkeli olisi parempi ratkaisu kuin käyttämäni vannesaha. Sellaista minulla ei ole, joten tämä saa kelvata. Ilman koneita koko talon mittaoiseen rimojen halkaisuun ei kannata ryhtyä.

 Liiman kuivumisen ajaksi seinälevy kannattaa puristaa suoraksi 

 
Lopputulos näyttää ihan lautaseinältä

Ensimmäinen seinäkappale onnistui mielestäni melko hyvin, joten voin käydä jo seuraavan kimppuun. 

 Seuraava kappale odottaa laudoitusta

Jo seinälevyn sovituksessa huomasin, että kannattais ajatella vähän ennen, kuin tekee ikkuna-aukkoja. Tähän päätyyn oli suunnitelu makuuhuone ja sauna ja näin ollen ikkuna ei voi olla keskellä seinää, vaan kumpaankin huoneeseen tarvitaan erillinen ikkuna, eli uusiksi meni. Joka tapauksessa laudoitus onnistunee tällä tavalla kunhan ensin vähän laitan jarruja pääe. Mökkiä täytyy suunnitella vielä hieman valmiimmaksi.

Ei kommentteja: