Translate

lauantai 29. syyskuuta 2012

Sähkötöitäkin on syytä aloitella pikkuhiljaa

Alusta lähtien olen tehnyt taloihini valot LED: eillä. Suurin syy ehkä se että ensimmäiset käsiini tupsahtaneet LEDit johtivat koko harrastuksen käynnistymiseen. Kokemus on myös osoittanut, että LED.it ovat todella kestäviä ja kestävät hyvin koko nukketalon käyttöiän, myös lasten käytössä. LEDien värilämpötila on jo useimmiten lämmin valkoinen, joka luo lämpimän valosävyn huoneisiin. Värillisillä LED:eillä voi vielä luoda tunnelmaa pistekohtaisesti, jos haluaa.

Näistä lähdetään liikkeelle. 
Valkoisessa sarjassa on 20  ja violetissa 10 LEDiä, joten pitäisi riittää ainakin yhteen taloon.
Pieni haittapuoli tässä on tietenkin se, että valaisimet joutuu käytännössä suunnittelemaan ja valmistamaan itse, sillä kaikki nukketalokäyttöön tehdyt valaisimet toimivat pienoispolttimoilla. Poikkeuksenä tästä ovat itsenäiset omalla paristolla toimivat nukketalojen LED valaisimet, joita on tänä vuonna alkanut ilmestyä markkinoille.
Omat taloni varustan vielä perinteisillä yksittäiskomponenteista rakennetuilla valaisimilla. Muuntajista olen viimeisissä taloissani luopunut, sillä LEDit toivivat niin pienillä jannitteillä ja kuluttavat niin vähän virtaa, että paristototeutus on järkevä ja sallii myös talon vapaan sijoittamisen minne tahansa, koska sähköt kulkevat mukana.
Näihin tällä hetkellä rakenteilla oleviin taloihin olen päättänyt toteuttaa valaistuksen valmiin valosarjan avulla. Tällaisia 10- 20 lampun valosarjoja saa Tiimareista ja Tarjoustaloista ja vastaavista paikoista 5-10 € hintaan paristokoteloineen. Paristotkin voi korvata ladattavilla akuilla, joita saa lähes kaikista tavarataloista.
Yleisiä asioita valaistuksesta olen jo aiemmin kirjoittanut tässä blogissa kesän kynnyksellä, esimerkiksi http://nukketalo.blogspot.fi/2012/06/vitriinivalaisimien-kaytto.html, joten keskityn tässä ainoastaan työn alla olevan taloni edistymiseen.

3 kommenttia:

Satsu kirjoitti...

Jään innolla odottamaan jatkoa kuinka kiinnität valot :) Itsekkin olen noita valosarja juttuja suunnitellut mutta en ole vielä keksinyt miten ne olisi helpointa/siisteintä kiinnittää

Jorma kirjoitti...

Hei aika pian pääset näkemään. Se ei ole koskaan helppoa, mutta luulen keksineeni ratkaisun.

Unknown kirjoitti...

Täälläkin odotan jännityksellä, koska olisi pari poksia vaille valoa, joten....