Translate

tiistai 24. tammikuuta 2012

Nukketalon LED valoista

Hanna Nurmeksesta antoi hieman uusia ideoita teksteille. Ajattelin hieman kertoa miten LED:eillä voi tosi helposti kokeilla erilaisia valaisinratkaisuja ja sitten myös toteuttaa ne. Valaisimet on tehtävä itse koska valmiita tällä tekniikalla tehtyjä valaisimia ei vielä ole kaupassa.


Valaisinkokeiluja voi helposti tehdä talosta erillään ja asentaa valot taloon vasta onnistuneiden kokeilujen jälkeen.

Oheinen paristokotelo samoin kuin useimmat LEDeistä löytyi Tarjoustalon joulun-jälkeisestä alennusmyynnistä (paristokotelo ja 20 kpl LEDejä 2,50€). Ystävämme Brian Stevensin kehittämä kytkentäalusta on erinomainen valainten kokeilualusta, koska siinä voi testata yksittäisiä LEDejä painopiirilevyllä olevien kytkimien avulla. Jos käytetään vain alkuperäisen valosarjan LEDejä niille riittää suojaksi paristokotelon sisään rakennettu yhteinen etuvastus.


 LED valojen kytkentä ja summittaiset etuvastusten koot eri käyttöjännitteillä 
(Kirjastani: "The Dolls House ABC")

Joskus niinkuin tässäkin tapauksessa joku LED eistä saattaa syttyä hieman alemmalla jännitteellä kuin muut ja tällaisen LED:in kytkeminen mukaan sammuttaa kaikki muut. Tällaisessa tilanteessa ei auta muu kuin kytkeä LEDit oikeaoppisesti siten, että jokaisella LED:llä, tai ainakin sillä yksilöllä joka sammuttaa muut, on oma etuvastus.

Kun kaikki valot toimivat halutulla tavalla voi lopullisessa asennuksessa korvata paristokotelon vastaavaa jännitettä tuottavalla muuntajalla tai jättää koko nukketalomn paristokäyttöiseksi.

Ei kommentteja: