Translate

lauantai 3. lokakuuta 2015

Villa Pampula, talo no 62, saa lattiat.

Edellinen talo alkaa olla jo aika hyvällä mallilla ja lähdin siinä sivussa tekemään lattioita seuraavaan. Talon rungon ollessa täysin itsekantava voi lattiat tehdä oikeastaan mistä tahansa materiaalista, joka vain on riittävän tukevaa nukketalokäyttöön.

Talon 62 runkokehikko "Skeleton" täysin valmiina

Lattiat voi hyvin tehdä kovalevysta,vanerista, rimoista tms materiaalista. Bilteman sytykelastut ovat innostaneet monia tekemään taloonsa lankkulattiat. Niitä rimoja voi suoraa liimata näiden tukirimojen päälle ja näin syntyy hyvin aidonoloinen M 1:12 lankkulattia. Rimoja käytettäessä kannattaa myös rimojen kylkiin laittaa liimaa, jotta pitkät rimat tarttuvat myös toisiinsa ja lattiasta tulee tukeva.

Kokeilin hieman miten erilaiset levyt istuvat kehikkoon ja muistin, että olen aiemmin tehnyt taloihini lattioita parketti- ja laminattilevyistä. Näissä on se hyvä puoli että lattiapinnasta tulee heti sellaisenaan käyttökelpoinen pinta ja parkettilevyjä voi käyttää osana talon kantavaa rakennetta. Niissä on myös se hyvä puoli että parketin ja laminaattilevyn pintaan erilaiset kontaktimuovit ottavat myös hyvin kiinni jos haluaa huonekohtaisia hieman erilaisia lattiapinnoitteita.

Bambumatosta saa helposti leikattua lautalattiat kerroksiin

Tähän taloon on tulossa lautalattiat ja päädyin rimalattian sijasta tekemään lattiat bambumatosta, jonka 15mm leveät säleet vastaavat hyvin lankkulattiaa nukketalomittakaavassa. Tätä mattoa myydään metritavarana Hämeenlinnan suurkirppiksellä. Minulla ei ole harmainta aavistusta millaiseen käyttöön se on alunperin tarkoitettu, mutta tässä tapauksessa se soveltuu erittäin hyvin lattiaksi nukketaloon. Lattia syntyy huomattavan paljon nopeammin kuin rimoja erikseen liimailemalla.
Lattialevyt voi myös maalata ennen kiinnittämistä ja talon muut pinnat säilyvät puhtaina vaikka lattia olisi eri värinen kuin talon muut rakenteet. 
Yläkerran lattia on ainoastaan puolen talon mittainen, koska ajatuksena on että taloon tuleva tupa on auki harjakattoon asti ja talon toisessa päädyssä yläkerta toimii nukkumaparvena. 
Talon tukirimoitus kuitenkin sallii sen että toista kerrosta voidaan myöhemmin tarvittaessa laajentaa koko talon mittaiseksi jos se jostain syystä tuntuu paremmalta.

 Lautalattiat maalattuina, sovitettuina paikoilleen
Tässä vaiheessa jätän maalatut lattialevyt vielä irrallisiksi, sillä aion kokeillä tässä talossa hieman erilaista seinien kiinnitystä ja kiinnitän lattiat vasta, kun ensimmäiset laudoitetut seinälevyt on tehty.
Seuraavana on kuitenkin sähkötyöt, sillä johdotus on kaikkein helpoin tehdä täysin avoimeen runkorakenteeseen, kun lartiat ja väliseinät eivät ole rajoittamassa johtojen pujottamista.

Ei kommentteja: