Translate

lauantai 24. lokakuuta 2015

Talo 62 - lautaseinän teko on helppoa, vain teoriassa

Tämän talon teko antoi taas uuden haasteen. Taloon pitäisi saada aikaan lautaseinä. Teoriassa tämä on tosi helppoa, sillä olin jo päättänyt tehdä kaikki seinäkappaleet 3 mm:n kovalevystä, jota on helppo työstää ja joka pitää mökin painon hallinnassa.

 Laudoitus on liimattava rima kerrallaan

Edelleenkään en ole pettynyt valitsemaani ratkaisuun, mutta lautoja joutuu sahailemaan tosi paljon. Olin valinnut menetelmän jossa kaikki seinälaudat sahataan 16 mm leveistä bilteman sytykerimoista jotta seinälautojen leveys olisi suunnilleen oikea 1:12 mittakaavassa, vastaten noin 4" lautaa. 

Toinen pääty alkaa myös olla valmis

Lautaseinän olisi tietenkin saanut käyttämällä rimat sellaisenaan, jolloin mittakaava ei aivan olisi toteutunut, mutta tällä valinnalla alkaa tuntua että tulihan tehtyä hiema hölmö ratkaisu, sillä olen sahannut kohta jo koko säkillisen rimoja kahtia ja vielä osa seinistä on tekemättä. 


Kaverini näissä askarteluhommissa on myöskin todella vahdittava, sillä yhteiskumppanini käsitys rimojen käytöstä on hieman erilainen kuin minulla. Yhteistyöllä olemme kuitenkin tuleet toimeen. 


Uusi haaste syntyy sitten seinien kiinnittämisestä,sillä ainakin kolme seinäkappaletta tulee saranoida, jotta taloa ylipäätään pääsee sisustamaan. Myös katto tulee saranoida ja siinä on sitten omat haasteensa. 

  Laudoitus vaatii erityistarkkailua onnistuakseen

Talon laudoitukseen tulee kulumaan lähes koko säkillinen näitä biltema sytykkeitä. Saa nähdä monytako metriä sahani tylee kestämään joka tapauksessa rimat on nyt kohta jo sahattu. Muille lautapinnotteisen talon tekijöille suosittelen rimojen käyttämistä sellaisenaan, sillä siinä säästää todella paljon työtä ja silti lopputulos on hyvin aidon näköinen.

Talon kattoon haluttiin samanlainen ilme kuin yleensä huopakatoissa. Suomen nukkekotiharrastajien Erja Helander on onneksi antanut ohjeen, jota minäkin olen jo aiemmin kokeillut. siinä suhteessa ei pitäisi tulla ongelmia kuin korkeintaan saranoinnissa, joka näissä pikkutaloissa on aina hieman ongelmallista.

Ei kommentteja: