Translate

perjantai 15. elokuuta 2014

Koristevalosarjasta nukkekodin valoiksi

Lupasin harrastajille tehdä pienen opastuksen valosarjojen jalostamisesta nukketalokäyttöön. Tämä sopii nyt mainiosti tähän talojen rakentelun väliin.


Helpoin ja edullisin tapa saada nukkekotiin valot on valmiisiin koristevalosarjoihin turvautuminen. Erilaisista halpahalleista ja tavaratalojen kodinsisustusosastoilta saa, varsinkin syksyisin, edullisesti paristokäytttöisiä koristevalosarjoja, joissa pieneen paristokoteloon on liitetty 10-20 lediä, joko sellaisenaan tai liitettyinä valmiiksi muovisiin koristekuvioihin, joista ainakin osaa voi käyttää valaisimina jopa sellaisenaan.

Valosarja 10 lediä, Clas Ohlsson

Hinnaltaan tällaiset pienet valosarjat vaihtelevat yleensä 5€ ja 15€ välillä, joten nukkekodin valoille ei ainakaan tule kovaa hintaa.
Sarjaa ostettaessa kannattaa lukea pakkauksesta tai hyllynreunasta, millaista valoa sarja tuottaa sillä ledien väri ei välttämättä kerro minkäväristä valoa ne tuottavat. Yleisimmät vaihtoehdot ovat lämmin valkoinen (värilämpötila n. 3000K), joka vastaa hehkulamppujen hieman kellertävää sävyä tai valkoinen (n. 6000K) vastaten auringonvalon hieman sinertävää väriä. Itse olen yllätyksekseni saanut kirkkaita ledejä, jotka tuottavat violettia tai kirkkaan punaista valoa, joten tekstit kannattaa lukea tarkasti, ettei tule pettymyksiä, kun ensimmästä kertaa sytyttää valosarjaan valot.

Näillä työkaluilla ja tarvikkeilla pitäisi tulla toimeen

Tämän selostuksen teen siten, että koko työ onnistuisi mahdollisimman pienellä työkaluvalikoimalla eli sellaisilla, joita jota harrastajalla on jo valmiiksi kotonaan. Jos tämä sähkötöiden tekeminen alkaa kiinnostaa voi työkaluja aina tarpeen mukaan täydentää, mutta vähilläkin työkaluilla tulee kyllä toimeen. Työkalujen lisäksi tarvitaan tussikynä, sokeripalalista sekä jatkojohtoa.

Työkaluvalikoimaa voi täydentää kuorimapihdeilla ja sivuleikkureilla, joiden ei tarvitse olla mitään sähkötyöliikkeiden kalliita erikoistyökaluja, vaan halpahallien työkalut kelpaavat hyvin tällaiseen pienimuotoiseen askarteluun. Mikäli liitoksia haluaa varmistaa juottamalla tai valmistaa valaisimia kovin alkutekijöistä lähtien itse, tulee mukaan myös juotoskolvin hankinta ajankohtaiseksi.

Seuraavana käyn sitten vaihe vaiheelta läpi miten tällainen valosarja on helppo jalostaa nukketalokäyttöön. Yksi suurimmista ongelmista näyttää olevan riittävän ohuen parikaapelin löytäminen. Nukketalotarvikekaupoista saa valaisinjohtimia metritavarana. Myös vanhojen valosarjojen tai pienlaitteiden kaiutinjohtimia voi käyttää. Ne vain yleensa ovat kovin paksuja tai ainakin liian värikkäitä jätettäväksi ainakaan näkyville. Itse olen ostanut tietokoneissa käytettävää ohutta lattakaapelia, josta olen irroittanut pareittain johtimia tähän käyttöön.



Ei kommentteja: