Translate

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Pieni välityö - pojanpoikieni parkkitalo no 59 pääsi remonttiin

Lapsille tehtävissä taloissa ei aina riitä vaikka kuinka yrittää tehdä kaikki paikat riittävän lujiksi lasten käsittelyä varten. En ollut lainkaan tullut ajatelleeksi että kattosta roikkuvat valaisimet ovat niin kiintoisia nyittäviä, että ne pienten poikien käsissä lopulta irtoavat ja valo sitten sammuu. 

Santerin ja Eliaksen parkkitalo

Yläkertaan johtavat portaat olivat myös olleet kovilla, koska autoja ja huonekaluja on pitänyt siirtää portaikon kautta yläkertaan. Polystyreeniportaat ovat kumma kyllä kestäneet, mutta joitakin kaidepuita oli vauhdissa päässyt irtoilemaan. Samalla tavalla ylemmään parkkitason liikennevalopylväs ja kaikki irtokoristeet sekä osa parvekekaiteesta olivat lähteneet irti.

Valaisinten irtoamisongelman korjaamiseksi tein jo ennalta valmiiksi pari plafondi- ja putkityyppistä valaisinta, jotka voisin liimata talon kattoon etteivät ne enää houkuttelisi kiskomaan suoraa valaisimesta. Irto osat sain melko vaivattomasti paikoilleen.
Plafondi on tehty sijoittamalla pari lediä sekoitemaalipurkkien sulkemiseen käytettävän muovikorkin sisälle. Nätä saa rautakauppojen maaliosastoilta, kun vain hoksaa pyytää. Putkivalaisimeksi olin löytänyt läpikuultavaa muoviputken, jonne myös helposti mahtui kaksi lediä.

 Sähköjen kytkentäpaikka on hankalassa paikassa parvekkeen ja ajorampin välissä

Uusia valaisimia kiinnittäessäni huomasin, että suurimmat virheet olin kuitenkin tehnyt itse. Talon kaikki jäljelle jääneet valot olivat alkaneet vilkkua ja siihen en keksinyt ennalta oikein mitään syytä. Olin tehnyt taloon huonekohtaiset valokytkimet, jotta pojilla olisi puuhaa talolla leikittäessa. Kytkentäkeskuksen olin laittanut keskellä takaseinää taloa rakentaessani ja valmiissa talossa se oli jäänyt tosi hankalaan paikkaan melkein parvekkeen alle. Tämä hieman hankaloitti kytkemistä ja vian etsintää. Olisin hyvin voinut sanoa, että kukahan puupää on keksinyt laittaa sokeripalat näin hankalaan paikkaan.
 Plafondit sopivat hyvin talon kattoon

Vilkkumisviaksi paljastui lopulta hyvin vaikeasti demonstroitavaissa oleva asia. Ledien syttymisjännite vaihtelee yksilöllisesti 1-2V:n välillä ja tähän taloon olin poiminut ledejä erilaisista valosarjoista ja vilkkumisilmiö liittyi kahteen asiaan. Paristojännitteen heiketessä joku ledeistä jo sammui ja heti sammuttuaan sai aikaan sen, että paristojännite kuorman pienetessä pääsi taas elpymään ja sytytti tämän ledin uudelleen, joka taas sammitti siitä valon lähes heti. Ongelma liittyi siis vanhentuneisiin paristoihin sekä siihen, etten ollut laittanut jokaiseen led valoon omaa etuvastusta, joka olisi estänyt tämän tyyppisen vilkkumisilmiön.  

Pojanpoika Elias 1,5v säestää autojensa kanssa korjausta

Jos valaistukseen poimii ledit yhdestä ja samasta valosarjasta, jonka ledit kaikki palavat yhden, paristokotelossa olevan suojavastuksen perässä ei tällaista villkkuilmiötä yleensä tule vastaan ja jos tulee niin tietää ainakin vaihtaa uudet paristot, jolloin vika varmasti häviää.

 Nyt talossa palavat taas kaikki valot ja se on valmis uusiin leikkeihin

Pojat ehtivät jo nukahtaa ennenkuin talo oli uudelleen paketissa ja toimiva. Yläkerran liikennevalopylvään kaadoin makuuasentoon, jotta se ei enää houkuttelesi irroittamaan tätä pylvästä. Tässä talossa tarkeimmät elementit tuntuivat, Vanhemman pojan Santerin 4v mielestä olevan vessan valo, liikennevalot, portaat ja pesupaikan vilkkuva valo. Nyt niitä taas pääsee käyttelemään etupaneelin kytkimistä.


Ei kommentteja: