Translate

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Villa Pampula saa myös valot jo rakentamisen alkuvaiheessa - pari sanaa led teipeistä

Olin päättänyt tehdä tähänkin taloon perusvalaistuksen led teipeillä. Edellisestä talosta saamani positiivinen kokemus rohkaisi tekemään perusvalaistusratkaisun näin, koska näiden teippien avulla saa helposti valaistua talon kaikki huonetilat suhteellisen tasaisesti.

 Led teipillä voi valaista talonsa huoneet tasaisesti

Koko talon valaistuksen ajattelin kattaa kolmella teipin pätkällä. 2m pituisen valoteipin pitäisi hyvin riittää koko taloon, sillä ajattelin kiinnittää teipit kurkihirteen, makuuhuone-sauna osan kattoparruun sekä tuvan kattoon. Tähän kuluu teippiä noin 1m20cm eli jo 1m:n teipillä olisi kattanut varmastikin samat tilat, mutta olin varmuuden vuoksi jo hankkinut 2m:n led teipin kytkimineen tätä taloa varten ja lähdin pätkimään sitä sopiviksi pätkiksi.
Teipit voi kytkeä kummastakin päästä

Koska teippeihin voi kiinnittää johtimen kumpaankin päähän, suunnittelin tekeväni mahdollisimman yksinkertaisn johdotuksen, joka voi kulkea runkorimoja pitkin, sillä tähän taloon ei tule kaksinkertaista takaseinää, jonne aina voi viedä vaikka kunkin yksittäisen valaisimen johtimet.

 Osa teipeistä oli yön aikana irronnutTeipit olivat äkkiä paikoillaan, mutta pettymys oli melkoinen, kun yön koepolton jälkeen oli aamun näkymä sillä tavalla surkea, että kattotuoliin kiinnittämäni teippi oli jo irronnut liimauksistaan ja roikkui keskellä taloa. Jo illalla teippien kiinnittyminen jo hieman oireili, sillä tuvan katon teippipätkä irtosi jo ennen tätä kestotestiä. Sen sain kiinnitettyä pienellä rautalankasilmukalla kattoparruun kiinni.

 Kuumaliimalla varmistetut teipit pysyvät paikoillaan

Lopullisen kiinnittymisen varmistin kuumaliimalla, jota on helppo tuikata teipin reunoihin ja joka kokemukseni mukaan pitää hyvin, vaikka teippi hieman lämpeneekin valojen ollessa päällä.  Kiinnityksen varmistamiseen voi myös hyvin käyttää rautalankalenkkejä pujotettuina kattoparruihin tai kattojen läpi. Toisaalta rautakaupoissa on myös kunnollisia kaksipuoleisia teippejä, joiden väitetään pitävän vaikka 1:1 peilikaapin vessan seinässä kiinni. Kuitenkin kiinnittyminen on myös aina kiinni kiinnityspinnan materiaalista, jonka teippikiinnityksessä tulisi aina olla lähes lasinkirkas ja sileä pinta.

Kytkentäpalat tulevat usein valosarjoen mukana

Usein, varsinkin led-valolistasarjojen mukana tulee kytkentäjohtimia, joilla voi yhdistää paloja keskenään. Useimmiten näitä tulee valolistojen mukana, joita saa esim Ohlsonilta, Motoneteistä Ikeasta etc. Tässä tapauksessa Lidl oli sisällyttännyt tällaiset kytkentäpalat myös valoteipin mukaan. Näillä voi helposti hypätä valaistuksen kanssa huoneesta toiseen ilman sen kummempiä sähkötyökaluja. Ylimääisen johdon kätkemiseen täytyy sitten vain käyttää omaa mielikuvitusta. Usein kaikki johtoniput voi kätkeä talon taakse.
Kuumaliimavarmistuksen jälkeen teipit pysyvät paikoillaan

Sama irtoamisongelma tuntuu vaivaavan myös paristokäyttöisiä erillisiä nukketalojen led valaimia. Ostin kokeeksi muutaman, joita kiinnitin oman koetaloni kattoon ja seinille omaa uteliaisuutani ja antamaan hieman lisäkoristelua tähän kokeilusettiin. Kuuukauden kokeilun jälkeen kaikki valaisimet olivat tippuneet pois paikoiltaan. Valaisimien magneetit pitävät kyllä hyvin, mutta kaikissa näissä aluslevyn teippi oli pettänyt. Lienee pieni kehittämisen paikka teippien valmistajille.

2 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Nyt tuli oikeaan tämä tämä. Kunnosta parhaillaan Vanhaa Taloa ja tätä olen siihen miettinyt. Pitääkö tuon led nauhan pysyä ehjänä jotta sen saa toimimaan. T nim En osaa sähköistä yhtään mitään...

Jorma kirjoitti...

Niissä teipeissä on yleensä selkeästi saksenkuvilla merkitty paikat, josta ne voi katkaista. Katkaisukohtaan voi liittää jatkojohdon jolla sähköt voi viedä seuraavaan listanpatkään.