Translate

lauantai 27. kesäkuuta 2015

Pari sanaa mittakaavoista - yleisön pyynnöstä

Suomen nukkekotiharrastajien piirissä on usein kyselty mittakaavoista ja miten mittoja lasketaan. Yleisimmät nukketalojen mittakaavat ovat M1:12 ja M1:18. M1:12 mittakaavaa käytetään lähinnä anglosaksisten maiden perinteitä noudattavissa taloissa ja useimmat valmistalot ja kalusteet on myös tehty tähän mittakaavaan, Jos suunnittelee oman talon rakentamista on tämä turvallisin mittakaava, koska kaikkia kalusteita saa valmiiksi tähän mittakaavaan rakennettuina.

Talo 60 - Kukkula mittapiirrosluonnos

Itse lähdin viimeisimmässä projektissani tavoittelemaan tätä M 1:12 mittakaavaa, mutta jo ensimmäiset pohjakuvien mukaan tehdyt luonnostelut osoittivat että suora mittakaavamuunnos olisi johtanut hurjan suurikoiseen taloon. Siitä olisi parvekkeineen tullut metrin mittainen ja syvyydeltään noin 50 cm. Seinät olivat avattavia ja tilan tarve olisi ollut todella suuri.

Tässä projektissa pienensin kaikkia mittoja siten että taloon tuli noin 22 cm kattokorkeus, joka vielä hyvin vastaa M.1:12 talojen huonekorkeutta joka usein valmistaloissa on noin 20 cm. Näillä mittakaava muutoksilla tietenkin kaikki mitat täytyy pienentää ja itse jouduin vaikeuksiin ovien kanssa, joita en huomannut pienentää vastaavassa suhteessa. Joitakin rakenteita jousduin tästä syystä tekemään pariin kertaan.

M 1:18 Lundby talo

Skandinaviassa toinen yleinen mittakaava on M 1:18, jota käytetään Lundby talojen kalusteissa. Lundby ei ilmeisesti alunperin ole edes tarkoitettu mittakaavataloksi, sillä lähteestä riippuen Lunbytalojen mitaakaavaksi ilmoitetaan M 1:16 tai M 1:18. Näihin on päädytty lähinnä huoneiden ja kalusteiden kokoa mittaamalla. Omissa askarteluissani olen käyttänyt M 1:18 mitoitusta, sillä tällöin kalusteen varmuudella ovat sopivia Lundby taloihin.

Tässä M1:12 talossa huonekorkeus on 23 cm

Mittakaavaan M 1:12 taloissa kannattaa tavoitella huonekorkeutta 20-25 cm ja syvyyttä n 30-35 cm, jolloin valmiskalusteet istuvat taloon hyvin, eikä talo ole liian syvä sisustuksen kannalta.

Oheiseen taulukkooon ole hieman laskenut valmiiksi joitakin oleellisia nukketalojen mittoja eri mittakaavoihin. Luvut on pyöristetty lähimpiin täysiin millimetreihin ja ovat lähinnä ohjeellisia, sillä paras lopputulos syntyy aina kun kaikki kalusteet ovat keskenään mitoiltaan sopusuhtaisia. Tarkat millimetrit eivät ole niin ratkaisevia.

Mittakaavataulukko yleisimpiin nukketalomittakaavoihin

Kalusteiden mitoittaminen on siinä mielessä helppoa, ettei tarvitse muuta kuin jakaa reaalimaailman mitta suhde luvulla niin saa suoraa haluamansa mitan nukketalokoossa esimerkiksi jos ikkuna on reaalitalossa leveydeltään 1m on nukketalon vastaavan levyinen ikkuna 1000mm :12 = 83 mm.
Mittoja mietiskellessa kannattaa ottaa huomioon myös aikakausi, jota talo edustaa sillä vanhoissa taloissa ikkunat olivat yleensä pienempia kuin nykyisin. Myös huonekorkeudet ovat aikain saatossa muuttuneet. Ehkä oleellisimpia viimeaikojen muutoksia on se, että keitiökalustestandardeja muutettiin 1900 luvun lopulla, kun huomattiin, että ihmisten keskipituudet ovat kasvaneet. Nykyiset keitiökaapistot ovat noin 10-15cm korkeampia kuin 1950 luvulla ja sitä ennen.

Toivon oheisesta taulukosta ja ohjeistani olevan apua, kun suunnittelette oman talonne sisustuksia. Joka tapauksessa nukketalomaailmassa kalusteiden keskinäiset suhteet ovat tärkeämpiä kuin millintarkat mitat. Hauskoja hetkiä harrastuksen parissa.

Ei kommentteja: