Translate

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Lisää helloja

Sain yhtäkkiä päähäni kokeilla pelkkiä vanhan ajan helloja, joihin voi kokeilla niitä LED kynttilöitä antamaan hieman tulenloimua sisälle. Piti myös kokeilla samalla miten se pienempi mittakaava onnistuu, Onneksi minulla oli vielä muutama kynttilä, jossa se paristokotelon halkaisija on hieman pienempi kuin yleensä eli noin 3,5 cm, kun ne yleensä ovat 3,7 tai suurempia.

Hellat mittakaavassa M 1:18 ja M 1:12

Mittaero kynttilöissä ei ole suuri mutta kun hellasta pitäisi saada vain noin 4 cm syvä, jouduin silti antamaan periksi ja muutaman haljennen rungon jälkeen pikkuhellan syvyydeksi tuli 5cm, joka on ehkä hieman yläkanttiin vastaten noin 90 cm:n pöytätasoa luonnossa. Pienempään hellaan led kynttilän liekkiosan tulisi olla pieni tai irrotettava muutoin led kynttilä ei sovi tällaisen pikkuhellan sisälle

Tein rungon polystyreeni levystä, kuten muutkin takat ja hellat joita nykyisin rakentelen. Kynttilä upotettiin levyn sisään ja luukkujen kohdalle leikkasin aukot, jotka peitin akryylilevyllä. Luukut on kopioitu uunien myyntiesitteista ja tulostettu paperille.

Tiilipinnan voi liimata hellarungon päälle
 
Muutamaan hellaan kokeilin tulostaa myös tiilipinnan, jonka olin aiemmin vain piirtänyt  hellan etuseinän pintaan. Tämäkin näyttäisi toimivan ihan hyvin. Lisäsin kaikkiin helloihin vielä erillisen harmaasta sisustuslevystä tehdyn kannen sekä kuparilangasta taivutetun reelingin.


Tässä koko hellaperhe koekäytössä

Projekti onnistui mielestäni yllättävän hyvin. Pientä tuskaa aiheuttaa tämä M 1:12 mittakaava, jossa usein kynttilän sovittaminen rakenteisiin aiheuttaa yllättäviä haasteita.

Seuraavaksi pitäisi rakennella vielä muutama takka, jotta olisi sitten jotain näytettävää myös syksyn näyttelytapahtumissa.

5 kommenttia:

Madame Lepola kirjoitti...

Hienoja kuten aina kun sinä olet vauhdissa.

Per Bergström kirjoitti...

Voi miten ihania. Harmi vain, että ovat liian nykyaikaisia noitien taloon.

Jorma kirjoitti...

Kiitokset MAdame ja Per. Teiltähän nämä ideat tulevat.
Täytyy vähän mietiskellä sitä noitien ratkaisua, PAri suurta pataa olen jo tehnyt, mutten vain keksinyt mihin niitä käyttäisin.

Sari kirjoitti...

On kyllä hienoja nämä hellat.

Jorma kirjoitti...

Kiitos Sari. Minustakin niistä tuli aika söpösiä.