Translate

tiistai 1. lokakuuta 2013

Pönttöuuneja

Niiden mummon mökkien kanssa etsiskelin kaikenlaisia putkia pönttöuuneiksi. Se oli pientaloissa pitkään yleisin lämmitustapa, koska uunit saatiin helposti toteutettua varaavina lämmityslaitteina huonekohtaisesti. Tällaisen uunin rakentaminen oli huomattattavasti edullisempi vaihtoehto kuin takat, joita oli käytetty lähinnä kartanoiden ja hienompien asumusten lämmityslaitteina.


Lastenlasten kanssa löydettiin tällaisia suklaakeksipaketteja kaupasta. Lapset onneksi pitivät aika hyvin huolen myös tyhjentämisestä, joten äkkiä saatiin muutama tyhjä putkilo aikaiseksi.
 
Nyt vain sitten aukko seinään ja kynttilä sisälle, niin putket alkavat näyttää pönttöuuneilta. 
 

Lopuksi sitten puut sisälle ja plexistä leikattu uunin luukku päälle.Tämä onkin koko uuninvalmistuksen työläin vaihe sillä jo led kynttilän liimaaminen pöntön pohjaan aiheutti ensimmäiset harmaat hiukset. Tiivistin kynttilän putken seinämään polystyreenin paloilla, joita minulla oli siitä linnaprojektista jäänyt keikkumaan pöydille.

Luukun lasin tein 1,5 mm:n plexistä ja seuraavaksi täytyykin lähteä etsiskelemään vanteiksi sopivaa materiaalia näihin uuneihin.

Lisää nukketalorakentamiseen liittyviä ohjeita on  on saatavissa kirjoistani, joita on myynnissä useimmissa nettikirjakaupoissa ja saatavissa myös Suomen kirjastoista. Nettikaupoista esimerkkeinä The Amazon tai Adlibris .

The Dolls House ABC, Pieni Nukketalokirja ja Uusi Nukketalokirja
Ei kommentteja: