Translate

maanantai 21. lokakuuta 2013

Ensimmäinen laatikko alkaa jo muistuttaa taloa

Sormet syyhysivät sen verran niiden laatikoiden kanssa että piti heti lähteä kokeilemaan miten ne laatikot muuntautuvat taloiksi. Pari ongelmaa huomasin heti alkajaisiksi sillä kaikissa laatikoissa on kantokahvat päädyissä ja laatikoiden kulmat on pyöristetty. Näistä saataa tulla joitakin ratkaistavia ongelmia matkaan mutta eiköhän niiden kanssa voi elää.

 Ikkuna-aukkojen sahaamiseksi kylkeen on porattu reikiä sahaa varten.

Pikkulaatikoiden kahvanreikäongelma ratkesi jo heti ikkunoita tehdessä. Ikkunan voi tehdä siten, että kahvan reikä on osana ikkuna-aukkoa, vaikka tällä tavalla ikkkunasta ehkä tulee tarpeettoman suuri talon kokoon nähden. Aukon voi tietenkin tehdä myös pienemmäksi ja peittää ikkunan kehyksillä. Tämä ratkaisu on kuitenkin nopeampi ja helpompi.

Reikien välit voi nyt sahata auki pistosahalla tai koneellisella kuviosahalla. Näiden laatikoiden seinämät ovat sen verran ohutta ja pehmeää mäntyä, että jopa pelkkä rautasahan terä riittäisi aukkojen tekoon.


 Ikkuna-aukot ovat valmiita

Reijityksen jälkeen huomasin, että suuremman laatikon kahvaongelma on vielä ratkaisematta. Palaan siihen myöhemmin, sillä aloin nyt heti koota ensimmäistä pikkutaloa.

Taloon tulee vinttikerros pienellä korotuksella.

Aloin korottaa pikkutaloa liimaamalla pienet rimanpätkät, 5,5 cm, puutapeilla laatikon nurkkiin. Lisäksi tein samasta rimasta kattotuolit 45 asteen kulmaan ja liitin kattotuolit näiden rimojen päihin taas 6mm:n puutapeilla. Laatikon nurkkien pyöristys teki liimatappireikien poraamisen hieman haasteelliseksi, mutta kyllä se lopulta onnistui melko hyvin. Tämän operaation jälkeen ensimmäinen pikkulaatikko alkoi jo muistuttaa pientä nukketaloa.

Ensimmäinen laatikkotalo harjakorkeudessaan

Seuraavat vaiheet ovatkin sitten jo hieman työläämpiä sillä aion tehdä talon valmiiksi asti, jolloin ikkunanpuitteet ja muu viimeistely vievät aikaa huomattavasti enemmän kuin tämä rungon pystytys. Teen nyt ensin tämän yhden valmiiksi ja katsotaan sitten tuleeko seuraavasta samanlainen vai joudunko muuttamaan ajatuksia matkan varrella.

Ei kommentteja: