Translate

perjantai 30. maaliskuuta 2018

Vanha englantilainen takka saa tulet led kynttilästä

Seuraavan talokunnostusprojektini mukana käsiini tuli vanha englantilainen nukkekodin takka kysymyksellä: "Saisiko tähän myös tulet?"

Takka oli ihan hieno tällaisenaankin, ja usein nämä ovat elävässäkin elämässä pelkkiä koristeita. Mutta kun taloon laitetaan valot, tulee tietysti mieleen sytyttää takaan myös tuli.

Pienissä led kynttilöissa on usein hyvin luonnollista liekin välkehdintää vastaava valo, joka tuikkii satunnaisesti. Olen käyttänyt tällaisia tukkuja tulena kaikissa tulisijoissa, joihin halutaan välkehtivä valo.

Tällaiseen pienikokoiseen takkaan kynttilä runkoineen ei mahdu sisälle, joten led pitää irroittaa paristokotelostaan ja käyttää erillisenä. Nykyisin vilkutuksen aikaansaava elektroniikka on integroitu lediin mukaan joten pelkän ledin voi käyttää sellaisenaan.


Irroitettuun lediin juotetaan johdot ja laitetaan kynttilähuppu takaisin, niin nyt se mahtuu takkaan vallan mainiosti.

Kynttiläliekin eteen voi vielä lisätä muutaman pikkuoksista tehdyn halon ja takassa alkaa vikkua luonnollinen valo heti kun led yhdistetään virtalähteeseen. Käyttöjännite näissä pikkukynttilöissä on 3V. 5 voltin paristovirtalähteeseen liitettäessä kannattaa käyttää 150 ohmin suojavastusta, jottei led vikaannu. 

Nyt takassa palaa hyvin aidon näköinen tuli ja aion liittää takan seuraavan talon valaistus-järjestelmään mukaan siitä sitten lisää jatkossa.

Kesken tämän projektin vikaantui tietokoneeni hiiri ja otin hiiren pakkauksessa olevan muovikuplan talteen. Siitä näyttää syntyvän ihan mukava nukkekodin kylpyamme, kun sen maalaa valkoiseksi ja koteloi. Toinen kuvassa oleva amme on tehty pienen sähkörasiakytkimen kotelosta, jollaisen löysin samalla kauppareissulla. Näitä muovisia pakkausmateriaaleja kannattaa aina katsella myös nukkekotimittakaavassa.


Ei kommentteja: