Translate

torstai 28. marraskuuta 2013

Talo 47 saa valot

Olin pitkin syksyä keräillyt erilaisia paristovalosarjoja aina, kun sopivan oloinen sattui kohdalle. Näihin pienempiin taloihin olen päättänyt tehdä valot jatkossa aina jonkun paristosarjan pohjalta, sillä niissä on yleensä noin 10-20 lediä jotka hyvin riittäävät yhden pikkutalon valoiksi. Paristokotelossa on yleensä valmiina myös kytkin, jolla valot saa helposti päälle ja pois.

Valosarjoja
Kuvan valosarjoista kaikki paitsi se, missä ledit on suunnilleen sulatettu kiinni kuparijohtimiinsa, käyvät hyvin. Se ohutlankainen kelpaa pelkästään koristevaloksi, sillä näitä johtimia on tosi hankala jatkaa, kun johtimien eriste on lakkaa, eikä ledejäkään saa helposti sijoitettua minkäänlaisen valaisimen sisään.
Ajastin - paristokotelo

Laitoin lopulta valaistuksen rungoksi sarjan, jossa paristokotelon yhteyteen oli sijoitettu ajastin, jonka avulla sarjan valot saa palamaan 24 tunnin jaksoissa aina 5 tuntia kerrallaan. Napsaisin koko sarjan irti virtalähteestään, jonka johtimet kiinnitin sokeripalaan johon alan sitten koota koko valaistuksen kytkentää.

Kytkentätyötä nopeuttaa huomattavasti, jos aluksi toteaa virtalähteen napaisuuden esimerkiksi yleismittarilla. mittari ei ole välttämätön vaan riittää kun merkitsee toisen sokeripalan johtimista ja kokeillessa valoja merkitsee myös valaisimen johtimen samalla värillä. 
Itse olen merkinnyt miinusnavan mustalla tussilla ja vastaavasti merkkaan sen johtimen pään mustalla joka sytyttää ledin. Lopullisessa kytkentävaiheessa ei tarvitse kuin kerätä mustalla värillä merkityt johtimen päät yhteen ja merkkaamattomat vastaavalla tavalla ja ruuvata ne sitten sokeripalan vastaavien napojen alle. Valaisimia olin jo ennakkoon napsista erilaisista valosarjoista joko sellaisenaan tai sijoittamalla ledin sopivannäköisen muoviesineen sisälle.Valaisimet kiinnitin kattoon bilteman sytykerimoista valmistamiini johtokouruihin, jotka liimasin johtimineen talon kerrosten kattoon. Johtimet vedin yksi kerrallaan takaseinään poratuista rei´istä talon taakse, missä sitten keräsin niitä mustalla värillä merkattuja päitä ensin kiertämällä yhteen ja lopulta vielä varmistin liitokset juotostinalla. Pelkkä yhteen kiertäminenkin olisi riittänyt, sillä aion peittää tämän johtohässäkän vielä ohuella pahviseinällä jolloin kaikki kytkennät jäävät sen alle suojaan. Paristokotelon kytkimeen jätän näkyviin, jolloin talon valojen kytkeminen tapahtuu helposti vain paristokotelon nappia painamalla.

Talo 47 valaistuna,

Oikeanpuoleinen pimeässä otettu kuva osoittaa, että keskikerrokseen tulisi ehkä saada vielä yksi valaisin. Sinne oli alunperin suunniteltu jalkalamppu, josta olin onnistunut laittamaan johtimet oikosulkuun ja jouduin sen poistamaan, koska se aiheutti kaikkien valojen sammumisen. Täytyy vielä keksiä jotakin lopulliseen versioon.

Kytkin pönttöuunin ja hellan myös johtimilla kiinni samaan valaistusjärjestelmään. Se kävi helposti ottamalla niiden sisällä oleva paristo pois ja liittämällä paristokotelon napoihin johtimet, jotka vein yhtälailla talon taakse kytkettäväksi mukaan valaisinjärjestelmään. Tällaista paristokäyttöista taloa on nyt helppo siirrellä paikasta toiseen eikä tarvitse etsiskellä pistorasioiden sijaintia.Ei kommentteja: