Translate

perjantai 10. elokuuta 2012

Rungon osien valmistus

Kun liimaukset ovat kuivuneet voi lattialevyt leikata lopullisiin mittoihin ja katkoa runkoon tarvittavat rimat piirustuksen mittoihin. Jos taloon ei ole tarkoitus tehdä sokkelia, jää pystyrimoista 10 cm pois.

Illan suussa talo oli jo ensimmäisen kerran pystyssä

Olen kaikissa viimeaikaisuissa taloissani käyttänyt rimoista tehtyä runkoa, johon ulkoseinät voi kiinnittää ruuvaamalla. Tämä mahdollistaa tapetoinnin ja maalauksen, vaikka seinä kerrallaan sekä kalustesijoittelun suunnittelun ennen kuin seinät ovat rajaamassa tilankäyttöä. Kokoonpanoon olen käyttänyt 6mm:n liimapuutappeja, jolloin valmiissa rungossa ei koskaan törmää siellä jo oleviin ruuveihin, kun kiinnittää seiniä. Eri työvaiheista hieman alla.


Mittoihin katkaistuihin rimoihin kannattaa merkitä reiän paikat ja viisteet tarkkaan, sillä 6mm:n reiän poraaminen 15 mm:n rimaan on aika tarkkaa puuhaa, Riman päätä lähelle tulevat reiät voi porata myös jo ennen riman katkaisua sillä joskus poraaminen saattaa halkaista riman, jolloin joutuu joka tapauksessa tekemään uuden. Jos haluaa koota rungon ruuveilla on niitäkin varten syytä porata kiinnitusreiät, koska materiaali on kuitenkin aika ohutta ja halkeaa helposti.Lattialevyjen kulmiin sahataan runkoriman kokoiset kolot, joihin pystyrimat kiinnittyvät 6mm:n puutapeilla. 
Viisteet kattotuolirimojen päihin kannattaa sahata samassa yhteydessä kuin muutkin rimat.

Kattotuolirimojen kiinnitysreiät porataan kohtisuorasti viistettyä pintaa vasten. Rimat liitetään toisiinsa puutapeilla ja liimalla. Ne kannattaa kuivumisen ajaksi kiinnittää toisiinsa, jotta päädyistä tulee samanlaiset.

Kun osat on sahattu ja reiät porattu, voidaan koko talo esipystyttää laittamalla rimat paikoilleen ja puutapit reikiinsä. Tässä vaiheessa on helppo nähdä onnistuivatko valmistelut ja tuleeko talosta suora ja symmetrinen.
  

Kun osat on sovitettu voidaan koko talo huoletta purkaa ja siirtyä seuraavaan vaiheeseen, josta lisää jatkossa.


Ei kommentteja: