Translate

lauantai 14. tammikuuta 2017

Lisää takkoja ja nukketalon automaatti valokytkennän kokeilu

Tähän taloon tulee itse tehtyjen valaisimien lisäksi alkuperäisen näköinen kivipintainen takkauuni, joka edustaa Tulikivi oy:n mallistoa.
Ensimmäinen prototyyppi oli hieman liian korkea, ollakseen aivan alkuperäisen näköinen, myöskään kivipinta ei vastannut alkuperäistä väritystä, vaan oli musta, graniitin näköinen pinta.
Niinpä piti lähteä etsimään uutta materiaalia ja löysin hämeenlinnalaisen rakennustarvikkeita myyvän ylijäämävaraston hyllyistä hieman oikeamman väristä sisustuslevyä, jota pääsin pilkkomaan uusiin mittoihin.
Pikkupalasten sahaamisessa ja kokoamisessa oli omat haasteensa, mutta nyt näyttää että olen löytänyt lähes alkuperäisen mallin mukaisen takan tulevaan taloon.
Portaiden ja takan valmistuttua uskalsin jo kiinnittää välikaton lopullisesti paikoilleen. Tässä vaiheessa kannattaa pitää huolta siitä, että talorungosta tulee suorakulmainen.

Liimausten kuivuessa pääsin kokeilemaan haastetta, jonka suomalaiset nukkekotiharrastajat olivat heittäneet kysymyksenä: "Miten saisi nukkekodin valot syttymään automaattisesti?"
Monet ovat toteuttaneet valoja led valosarjoilla ja mieleeni tuli kokeilla liikeilmaisinvalaisinta, jossa ledin voisi korvata kytkemällä sen tilalle koko nukketalon valot.
Yleensä näissä kaikissa liikeilmaisin valaisimissa on kytkin, jolla valon saa reagoimaan liikkeeseen tai palamaan koko ajan kytkimen ollessa on asennossa.
Tässä tapauksessa alkuperäisen ledin irroittaminen osoittautui mahdottomaksi. Panin äkkiä kannen kiinni ja totesin että tämä valaisin toimii ainoastaan sijoittamalla se sellaisenaan nukkekodin kattoon, jolloin valo syttyy aina ovea aukaistessa tai työntämällä kädet sisälle taloon.
Löysin vielää kaapeistani vanhemman, hieman toisen tyyppisen, liikeilmaisinvalaisimen, missä teholedin sijasta oli kolme erillistä lediä.
 
Tässä tapauksessa kukin kolmesta ledistä on juotettu kytkentälevyyn, josta ne voi irroittaa ja kytkeä talon valaisimien virtasyöttö jonkun näistä tilalle. Tämäntyyppisellä valaisimella tällainen liikeilmaisuun perustuva valojen sytyttäminen onnistuu. Helpommalla kuitenkin pääsee, jos kiinnittää näitä valaisimia huoneiden kattoon.
Itse olen käyttänyt tällaisia liikeilmaisinvaloja 1:1 asuntomme vaatekaapeissa sekä keittiön työpöydän alakaapeissa, jonne on mukava saada valoa kun etsiskelee tavaroita. Tällaisessa käytössä paristot kestävät noin vuoden.
Nukketaloissa mikrokytkin ratkaisee ongelman silloin, jos talossa on avattavat ovet ja haluaa valojen syttyvän vasta ovea avattaessa. Nyt valot voivat olla joko paristo tai verkkokäyttöisiä, ledejä tai hehkulammpuja. Mikrokytkin liitetään muuntajalta tai paristokotelosta tulevaan johtimeen ja sijoitetaan taloon niin että ovea avattaessa kytkin kytkee valot päälle.

Toivottavasti tästä oli apua automaattivaloja haikaileville. Itse olen käyttänyt näitä mikrokytkimiä pikkupojille tehtyjen parkkitalojen puomin yhteydessä vaihtamaan liikennevalojen väriä.

Ei kommentteja: